Ekipi Ferrarija na nedeljski dirki v Suzuki na Japonskem ni uspelo unovčiti hitrosti s kvalifikacij. Te so bile zaradi tajfuna s sobote prestavljene na nedeljo tik pred dirko, a že na startu je Ferrari padel »v luknjo«. Sebastian Vettel je zelo slabo speljal, njegov dirkalnik se je celo predčasno malce premaknil, vendar ga vodstvo dirke ni kaznovalo zaradi morebitnega prehitrega starta. Še huje jo je odnesel Charles Leclerc, ki je po slabem startu v prvem ovinku trčil z Maxom Verstappnom in na koncu po dodatni kazni iztržil sedmo mesto. Max Verstappen pa je moral s poškodovanim dirkalnikom nato nekaj krogov po trku celo odstopiti.

Zmagovalec dirke je bil tako več ali manj odločen že na startu, saj je Valtteri Bottas odlično speljal in se na koncu veselil rutinirane šeste zmage v karieri in tretje letos: »Največ dela sem opravil na startu. Sebastian Vettel je imel očitno težave pri speljevanju, zato je bilo najpomembnejše, da sem v prvi ovinek zapeljal kot vodilni. V nadaljevanju sem samo nadziral tekmece, z dobro strategijo smo pokrili vse poskuse konkurence, dirkalnik pa je bil odlično pripravljen.« Rdeči so dirko začeli 64. v zgodovini formule 1 z najboljših dveh startnih mest, a na koncu morali sprejeti Vettlovo drugo mesto, pa še za tega se je moral Nemec pošteno potruditi: »Nisem najbolj zadovoljen, obetali smo si veliko več, a vedeli smo tudi, da bo Mercedes na dirki veliko hitrejši, kot je bil na kvalifikacijah. Moja napaka na startu je bila zares katastrofalna, tudi brez nje dvomim, da bi lahko tokrat zmagal. Na koncu sem samo še pokrival svoje šibke točke na stezi, saj je Hamilton močno pritiskal. Drugo mesto je bilo zato verjetno največ, kar sem lahko dosegel na tej dirki.«

Precej manj zgovoren je bil po dirki tretjeuvrščeni Lewis Hamilton, ki je najprej čestital svoji ekipi za osvojeni naslov prvaka med konstruktorji, o sami dirki pa ni izgubljal veliko besed: »Izgubil sem nekaj točk proti Bottasu, a je prednost še vedno dovolj velika. Žal mi v zadnjih krogih ni uspelo, Vettel je bil na ravninah veliko prehiter, da bi ga sploh lahko poskušal prehiteti.« Še več, celotno dirko je moral Britanec odpeljati brez enega vzvratnega ogledala, ki mu je odletelo, ko ga je zadel ostanek sprednjega krilca Charlesa Leclerca. Monačan je namreč kar nekaj krogov po startu odpeljal s poškodovanim krilcem, zato je dobil deset sekund dodatne kazni, pet sekund pa zaradi trčenja z Verstappnom. A slabe volje pri Red Bullu vseeno ni manjkalo. Verstappen se je namreč čudil, zakaj niso Leclerca kaznovali že med dirko: »Zdaj si bodo vse ogledali po dirki, moj dirkalnik pa je bil ves preluknjan na boku. Na koncu je bil povsem nevozen, zato sem moral odnehati. Leclerc je napravil neumno napako.« Za piko na i v celotnem turbulentnem koncu tedna je bila še napaka merilnega sistema. Ta je namreč dirkače o koncu dirke obvestil krog prehitro, tako da je bila velika nagrada Japonske dejansko dolga le 52 in ne predvidenih 53 krogov.

S to dirko se je prednost Lewisa Hamiltona, ki je dobil eno dodatno točko za najhitrejši krog na dirki, pred Bottasom zmanjšala na 64 točk. Naslednja preizkušnja bo na sporedu v Mehiki čez 14 dni.