Britanska policija je mesec dni po kraji 18-karatne zlate školjke zbrala bore malo sledov za storilci. Neobičajno umetnino, vredno pet milijonov evrov in pol, so 14. septembra, le dva dni po odprtju razstave, ukradli iz palače Blenheim v britanskem Woodstocku. Ker je bila školjka priključena na komunalne vode in tudi kot umetnina vendarle funkcionalna (obiskovalci so vanjo lahko opravili potrebo), je ob kraji v palači nastala dodatna škoda zaradi poplave.

Britanska policija je pred dnevi obnovila poziv javnosti, če bi kdo kar koli vedel, in objavila fotografije enega od avtomobilov, s katerimi naj bi tatovi pobegnili s kraja zločina. Gre za športni model Volkswagnovega temno modrega golfa, za katerega sicer ocenjujejo, da je bil ukraden. Zavarovalnica za koristne informacije ponuja do 110.000 evrov nagrade. Pogoj za izplačilo je, da se umetnina vrne in da mora informacija pripeljati vsaj do ene aretacije. »Biti moramo previdni, da ne bi izplačali storilcev,« je pojasnil predstavnik zavarovalnice. Doslej je policija prijela dva osumljenca, stara 66 in 35 let, ki pa so ju proti plačilu varščine izpustili na prostost. Več informacij o njunem prijetju niso podali.

Trump je ni hotel

Školjka Amerika je bila del razstave italijanskega konceptualnega umetnika Maurizia Cattelana. »Sprva sem mislil, da gre za potegavščino. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem dojel, da tatovi niso izmaknili kraljevih draguljev, temveč po**kano školjko. Od nekdaj sem imel rad filme s prebrisanimi tatvinami, zdaj pa sem se sam znašel v takšni,« je krajo komentiral avtor umetnine. »Dragi tatovi, če to berete, vas prosim, da mi sporočite, kako vam je školjka všeč in kakšen je občutek lulanja po zlatu,« je nagovoril nepridiprave.

Zgodba o ukradeni školjki je še toliko bolj nenavadna, ker je samo mesec dni pred odprtjem razstave lastnik palače Blenheim Edward Spencer Churchill zatrjeval, kako težko bi bilo umetnino ukrasti. »Prvi razlog so komunalni vodi, drugi pa, da potencialni tat ne ve, kdo jo je zadnji uporabil in kaj je jedel. Zato je ne nameravamo posebej varovati,« je bil jasen avgusta letos. Palača Bleinheim iz 18. stoletja sodi v svetovno kulturno dediščino, v njej pa se je med drugim rodil nekdanji britanski premier Winston Churchill.

Zlato školjko so leta 2016 prvič razstavili v newyorškem muzeju Guggenheim, v medijih pa se je znova znašla leto kasneje v povezavi z ameriškim predsednikom. Donald Trump si je namreč hotel iz muzeja izposoditi eno od Van Goghovih umetnin, kurator pa mu je namesto nje ponudil to straniščno školjko. tak