Franka Kovačič je kot vzgojiteljica delala kar 35 let. Vse do leta 2015, ko so na plan prišle obtožbe več primerov surovega ravnanja z otroki. Te je lasala, jih klofutala, ščipala. Sodnica Darja Srabotič s koprskega okrožnega sodišča jo je danes spoznala za krivo nasilništva nad tremi otroki in jo obsodila na eno leto in tri mesece zaporne kazni s preskusno dobo treh let. Po mnenju sodišča pa v dokaznem postopku niso bili izpolnjeni znaki, zahtevani za opredelitev sicer pravno gledano hujšega dejanja surovega ravnanja.

»Sodišče je za verodostojne vzelo samo tiste izjave staršev otrok, ki so jih potrdile tudi tri sodelavke obtožene. Ostalih sodišče ni moglo šteti za takšne, saj izjave otrok, ki so jih 'vlekli' iz njih, niso bile zbrane pravilno ali pa so otroci v obtoženkini skupini vrtec obiskovali v obdobju, ki ni zajet v obtožnici,« je svojo odločitev pojasnila sodnica, ki je Kovačičevi za tri leta prepovedala še opravljati kakršnokoli delo z otroki. Tožilstvo je Kovačičevi sicer očitalo, da se je med 1. januarjem leta 2013 in junijem 2015 nasilno znašala nad kar 17 otroki, a jo je sodnica v 12 primerih oprostila, dva primera pa sta se nanašala na otroka, ki sta bila v vrtcu pred časom, zajetim v obtožnico.

Ničelna toleranca do nasilja

Po navedbah tožilstva je Kovačičeva v italijanskem vrtcu Delfino Blu na Hrvatinih surovo ravnala z več otroki, starimi od dveh do štirih let. Državna tožilka Nataša Valentič Kuštra je za nasilje nad vsakim od 17 otrok za nekdanjo vzgojiteljico predlagala po dva meseca zapora in enotno kazen dveh let zapora, ki naj jo Kovačičeva prestane z družbeno koristnim delom. Prepričana je bila namreč, da so tako starši kot druge vzgojiteljice potrdile 17 kaznivih dejanj zoper mladoletnike. Ti so pripovedovali, da je Kovačičeva otroke, ko so storili kaj narobe, stresala, lasala, jih udarjala po glavi, ustih, zadnjicah, nogah, jih klofutala, vlekla za ušesa, ščipala, zmerjala, nanje kričala, jih pošiljala klečat, po pričevanjih nekaterih staršev pa celo grozila, da bo otroka ubila. Ena od kolegic Kovačičeve je pričala, da ima ona »vojaški način vzgajanja«, da je »obsedena z redom« in celo »nevarna za otroke«. »Do nasilja nad otroki moramo imeti vsi ničelno toleranco,« je tožilka v zaključni besedi nagovorila sodišče.

Maščevanje nekdanjih kolegic

Kovačičeva je obtožbe od začetka zavračala, njena zagovornica Brankica Savić pa je, ker dokazni postopek po njenem ni potrdil obtožb, zahtevala oprostitev. Opozorila je, da je takratna vršilka dolžnosti ravnateljice vrtca podala prijavo kaznivega dejanja zaradi domnevnega surovega ravnanja nad enim otrokom, prijave drugih staršev pa da so se zvrstile šele nato. Dokler se niso pojavile govorice na račun njene stranke, starši tako sploh naj ne bi opazili, da bi bilo z njihovimi otroki karkoli narobe. To po njenem mnenju kaže na sugestibilnost staršev, ki se posledično prenesla na zelo majhne otroke.

V preteklosti je Kovačičeva javno potožila, da navedbe v sodni dvorani niso resnične in da si želi le, da bi nekega dne resnica prišla na plan. »Kar doživljam, ne more poravnati noben denar, nobena razsodba ali opravičilo. V vrtcu sem delala 35 let, a se nihče do mene ni vedel tako, kot so se sodelavke zadnja štiri leta,« je dejala takrat in pristavila, da je celoten postopek proti njej pravzaprav konstrukt in maščevanje nekdanjih sodelavk, ker je sama opozarjala na določene nepravilnosti. Tudi njena zagovornica je v zaključni besedi negativni pričanji kolegic pripisala njunim osebnim zameram. »Kot vzgojiteljica je bila morda res stroga, a je to počela le zato, da bi otrokom postavila meje,« je še pojasnila Savićeva. »Biti strog učitelj pa ni isto kot to, kar se ji očita,« je zaključila.

Današnje razglasitve sodbe se nekdanja vzgojiteljica ni udeležila, njena zagovornica pa je napovedala pritožbo na še ne pravnomočno sodbo.