Pod za Kitajce sporno sporočilo se je podpisal generalni direktor moštva Houston Rockets Daryl Morey, ki je v že izbrisanem sporočilu izrazil svojo podporo protivladnim protestom v Hongkongu: »Boj za svobodo. Podprite Hongkong.« Tvit je dvignil ogromno prahu. CCTV je prekinila prenose pripravljalnih tekem lige NBA, številni državni mediji pa so ameriško ligo napadli, češ da se vmešava v kitajsko politiko.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je danes prvi dan, ko glavni družbeni mediji niso osredotočeni na napade na ligo NBA. Kitajski internet je sicer močno cenzuriran in nadzorovan s strani vladajočih komunistov. Peking dovoli objave vsebin, ki koristijo partiji, pogostokrat pa medijske napade vodijo državni mediji.

Odgovorni urednik tabloida Global Times Hu Xijin je za New York Times dejal, da se spor umirja. »Zadeva se bo počasi umirila. Global Times je ne bo pogreval. Upam, da ameriška stran ne bo vlekla potez, s katerimi bi se stopnjeval ta spor,« je povedal Hu.

Vodstvo lige NBA pa je danes odpovedalo vse medijske dogodke pred pripravljalno tekmo med Los Angeles Lakers in Brooklyn Nets. »Odločili smo se, da odpovemo vse medijske obveznosti za naši ekipi za preostanek našega potovanja po Kitajski. Moštvi sta postavljeni v zapleten in nepredvidljiv položaj. Menimo, da ni pošteno spraševati igralce o tovrstnih zadevah,« je v izjavi za javnost sporočila NBA, ki sicer načrtuje, da bo sobotna tekma med omenjenima zasedbama potekala brez zapletov.

V ZDA pa svojo bitko bijeta trener Golden State Warriors Steve Kerr in predsednik Donald Trump. Kerr, ki ne skriva svoje pripadnosti Demokratom, je že dlje časa odkrit kritik Trumpove politike. V sredo je predsednik Trump trenerju sporočil, da je »zgledal kot majhen fantek«, ko ni želel komentirati spora med NBA in Kitajsko. »Ni mogel niti odgovoriti na vprašanje, tresel se je. 'Ohhhhh, ne vem ... Ne vem,« se mu je posmehoval Trump.

Kerr je po Trumpovih besedah mnenja, da je Bela hiša izgubila dostojanstvo. Kritike si ni vzel k srcu, prepričan je, da je Trump s komentarji le odvračal pozornost. »Tako je bilo danes, tako bo jutri in cirkus bo šel dalje,« je povedal Kerr, ki ni pozabil omeniti, da bi si Združene države končno zaslužile predsednika, ki bi temu položaju vrnil dostojanstvo, ne glede na pripadnost demokratskemu ali republikanskemu političnemu taboru.