Več kot dva meseca si je Roger Federer celil rane po porazu v četrtfinalu OP ZDA v tenisu. Prejšnji mesec je sicer nastopil na Laverjevem pokalu, ki pa ni štel za točke ATP. Švicar je danes v drugem krogu igral proti Špancu Albertu Ramosu Vinolasu in ga premagal s 6:2, 7:6 (5). Federer je imel veliko dela v drugem nizu, ob koncu pa zmagoslavno dvignil roke, saj ga je prav Albert Ramos Vinolas premagal v Šanghaju pred štirimi leti. Prvi nosilec v Šanghaju je Novak Đoković, ki je danes z rojakom Filipom Krajinovićem uspešno odigral igro dvojic, jutri pa se bo v uvodnem nastopu med posamezniki pomeril s Kanadčanom Denisom Šapovalovom.

Po dveh mesecih turnirske odsotnosti se je na igrišča vrnila Kaja Juvan. Osemnajstletna Ljubljančanka je uspešno opravila maturo, za prvi turnir po izpitih pa je izbrala Linz. Na močnem turnirju serije 250 je morala v kvalifikacije, kjer je v prvem krogu priznala premoč Nemki Lauri Siegemund. V Avstriji je nastopila tudi Polona Hercog, medtem ko najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene ta teden ne tekmuje.

Marin Čilić je teniški igralec, ki je v tej sezoni najbolj razočaral. Še lani je bil tretji igralec sveta, v letošnjem koledarskem letu pa se na turnirjih serije ATP še ni uvrstil v finale. Prejšnji teden je Hrvata v Tokiu v drugem krogu premagal Južnokorejec Hyeon Chung, ta teden pa je v Šanghaju že v prvem krogu priznal premoč Albertu Ramosu Vinolasu. Kljub slabši sezoni 31-letni Hrvat hodi po svetu nasmejan. Prek družbenih omrežij je namreč sporočil, da bo prihodnje leto postal oče.

Najboljši teniški igralci se na zadnjih močnih mednarodnih turnirjih borijo za še zadnje vstopnice za nastop na sklepnem turnirju najboljše osmerice. Nastop na novembrskem sklepnem turnirju najboljše osmerice v Londonu si je s turnirsko zmago v Pekingu kot zadnji zagotovil Avstrijec Dominic Thiem. Pred njim so se na turnir že uvrstili Španec Rafael Nadal, ki je zaradi poškodbe rame izpustil turnir v Šanghaju, Novak Đoković, Roger Federer in Rus Danil Medvedjev. Grk Stefanos Cicipas ima velik točkovni zalogaj na šestem mestu, za sedmo in osmo mesto pa bo potekal hud boj med Špancem Robertom Bautisto Agutom, Nemcem Aleksandrom Zverevom, Belgijcem Davidom Goffinom, Italijanoma Matteom Berrettinijem in Fabiom Fogninijem, Japoncem Keijem Nišikorijem in Francozom Gaëlom Monfilsom, ki si je danes v Šanghaju priprl vrata s porazom proti Poljaku Hubertu Hurkaczu.

Pri ženskah ima nastop na turnirju v Shenzenu, ki se začne 27. oktobra in konča 3. novembra, zagotovljenih šest igralk. Kot zadnja si je vstopnico priborila Čehinja Petra Kvitova, pred njo so se na Kitajsko uvrstile še Avstralka Asleigh Barty, Čehinja Karolina Pliškova, Japonka Naomi Osaka, Romunka Simona Halep in Kanadčanka Bianca Andreescu. Za zadnji dve vstopnici najbolje kaže Ukrajinki Jeleni Svitolini in Američanki Sereni Williams, a ju ogrožata Nizozemka Kiki Bertens in Švicarka Belinda Bencic.