Mickaël Harpon, 45-letni informatik, zaposlen v ključni instituciji francoskega notranjega ministrstva, je z nožem ubil štiri kolege policiste, preden ga je ustrelil 24-letni policist, ki je to moral storiti, da ne bi morilec aktiviral morebitnega eksploziva na sebi. Predvsem je presenetljivo, da je Harpon pred leti prešel v radikalni islam, ne da bi to opazili na policiji, kjer je kot računalničar in tudi kot volk v ovčji staji vrsto let delal v njenem vrhu na oddelku za varnostno-obveščevalno dejavnost. Torej je delal tam, kjer je policija tudi sledila radikalnim islamistom. Sicer se je na prefekturi zaposlil leta 2003, v islam je prestopil leta 2008, a najbrž še ne takoj v radikalno obliko.

Pozornost je vzbudil, ko je januarja 2015 ob terorističnem napadu na satirični tednik Charlie Hebdo za dvanajst žrtev, med katerimi so bili štirje vrhunski karikaturisti, veselo dejal: »Prav jim je!« Izjava je bila celo posredovana odgovornemu za primere, ko zaposleni na policiji zdrsnejo v radikalni islam, a ta ni ukrepal. Poleg tega naj bi bilo vsaj francoskim tajnim službam že nekaj let znano, da je Harpon v stiku z radikalnim pridigarjem, ki je bil na tem, da ga izženejo iz Francije. Zato se mnogi sprašujejo, kako je mogoče, da so varnostni ukrepi v tako pomembni instituciji, kot je policijska prefektura, zatajili.

Zastavlja pa se tudi vprašanje, ali je neposredna pobuda za napad prišla od samega Harpona ali pa je šlo za poziv za napad od zunaj. Vsekakor je že leta 2014 predstavnik Islamske države iz Sirije pozval muslimane v Franciji k napadom na vojsko in policijo. Leta 2016 je tako zahodno od Pariza islamski terorist zaklal policista in policistko na njunem domu pred njunim triletnim otrokom.

Kdo je naročil napad?

Nekateri celo dopuščajo možnost, da so radikalni islamisti Harpona rekrutirali ravno zato, ker je delal na vrhu policije, da bi čim bolj destabilizirali francosko državo. Predvsem bi bil hud udarec za francosko policijo, če je strogo zaupne podatke, do katerih je imel dostop, posredoval radikaliziranim islamistom.

Desna opozicija zdaj zahteva odstop notranjega ministra Christopha Castanerja, ki je po napadu – morda z namenom, da prepreči paniko na policiji – izjavil, da morilec pred tem, »kot kaže njegov dosje«, ni kazal »znakov radikalizacije«. Vodilni politik desničarskih republikancev Eric Cioti pa je dejal, da je bodisi poznal resnico in jo je hotel prikrtiti »bodisi je ni poznal in je nesposoben.« Minister Castaner, ki ne namerava odstopiti, je pozneje priznal, da je prišlo do hudih napak na policijski prefekturi.