Razpis za glavna dela je razdeljen na dva dela, in sicer od Divače do Črnega Kala in od Črnega Kala do Kopra. Prvo javno naročilo predvideva gradnjo prvega in drugega predora s servisnimi cevmi in pripadajočo predorsko opremo, javno naročilo za drugi odsek od Črnega Kala do Kopra pa gradnjo predorov ostalih šestih predorov, viadukta Gabrovica in Vinjan, zemeljskih del ter drugih objektov drugega tira.

Kot so izpostavili v projektnem podjetju, sta objavljeni obvestili zgolj informativne narave, ker je dokumentacija še v pripravi, pa se lahko obseg in vrsta del še spremenita. Javni naročili za glavna dela bosta sicer predvidoma objavljeni 31. oktobra.

2TDK medtem še čaka na odločitev Državne revizijske komisije glede razpisa za Glinščico. Tega je podjetje objavilo marca letos, nato pa ga je zaradi suma ponarejene reference sprva izbranega ponudnika avgusta razveljavilo. Pri razpisu je bila sporna višina zidu, ki ga je izbrani ponudnik Markomark Nival zgradil v Pesnici in katerega višina naj ne bi presegla osmih metrov, kot so trdili v podjetju.

Predstavnik konzorcija družb Markomark Nival, Nival invest in Ekorel Aleksander Schara je obtožbe o ponarejeni referenci sicer večkrat odločbo zavrnil, konzorcij pa je na revizijsko komisijo vložil zahtevek za revizijo. 2TDK je sicer sum storitve kaznivega dejanja v zvezi z izvedbo javnega naročila za objekte za prečkanje Glinščice pri izgradnji drugega tira Divača-Koper naznanil tudi upravi kriminalistične policije.