Slovenci so zablesteli že na evropskem prvenstvu v Pauju, kjer je zlato osvojil kanuist Benjamin Savšek, zlata je bila tudi moška kanuistična ekipa, srebrni ekipno so bili tudi kajakaši. Luka Božič, Peter Kauzer in Eva Terčelj so v skupnem seštevku svetovnega pokala končali na drugem mestu, višek pa je bilo svetovno prvenstvo, na katerem so osvojili štiri kolajne, od tega je dve v spustu prispeval Nejc Žnidarčič, svetovna prvakinja v slalomu kajakašic je postala Terčeljeva, kanuist Božič pa je bil v slalomu tretji.

»Kar se tiče kolajn, je za nami ena najbogatejših sezon. Že preden smo odšli na svetovno prvenstvo sem preštel medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih, v vseh disciplinah in kategorijah smo jih imeli 25, če dodamo še te iz Seu d'Urgella, se ustavimo pri res veliki številki. Zagotovo je to ena boljših sezon,« je po koncu svetovnega prvenstva dejal Jelenc, ki je zadovoljen tudi z mladimi in ga prihodnost tega športa v Sloveniji ne skrbi, čeprav glavno breme še vedno nosijo starejši in izkušenejši tekmovalci.

»Mlade imamo, bodo pa morali napredovati, da se bodo približali najboljšim. Letos so naredili nek napredek, a ne vem, kaj je krivo, da niso bližje izkušenejšim. Mogoče način dela, mogoče njihova zagnanost na treningih ni bila na pravi ravni. To je bolj vprašanje za trenerje, a mislim, da imamo nekaj obetavnih mladincev. Eva Alina Hočevar je v zadnjih dveh letih v mladinskem vrhu, tu sta še Nejc Polenčič in Vid Oštrbenk, imamo mlade tekmovalce, ki pa bodo morali še trdo delati, da se bodo priključili starejšim tekmovalcem,« meni direktor, ki je več kot zadovoljen tudi s svetovnim prvenstvom.

»Sem smo prišli osvojit olimpijske kvote v vseh štirih disciplinah. Večino dela smo uspešno opravili, norme nismo osvojili le pri kanuistkah, kjer pa obstaja še nekaj možnosti, da bodo nekatere države kvoto vrnile, mi pa smo visoko na čakalni listi. Smetana na torti so štiri kolajne, škoda, da se nam zadnji dan ni izšlo, kot smo si želeli, ampak celotna ocena je lahko več kot pozitivna,« je dejal nekdanji tekmovalec.

V to, zakaj sta odpovedala glavna slovenska aduta Kauzer in Savšek, se podrobno noče spuščati, pravi, da je veliko vlogo pri tem odigral psihični pritisk. »Za vse tekmovalce je bilo to izredno zahtevno, saj je šlo tu za olimpijske kvote in tudi boj znotraj reprezentanc za olimpijsko mesto. Eni so se s tem soočili bolje, drugi slabše. Oba sta imela veliko željo, v kateri sta pogorela. Posebno Peter, ki je v soboto spremljal vse te uspehe, jih poizkušal ponoviti, zato preveč tvegal, česar pa slalom ne dovoljuje,« je slabša nastopa v zadnjih letih najboljših slovenskih tekmovalcev komentiral Jelenc.