Pooblaščena komisija Knovsa, ki so jo sestavljali Tonin, Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je v torek opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji.

Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Tonin, so na Sovi preverili, koliko ljudi je bilo v času Šarčeve vlade zaposlenih v agenciji z javnim razpisom in koliko brez njega. Te podatke so tudi pridobili, Sovi pa priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času, je povedal Tonin.

Kot je pojasnil, se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin.

Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. "Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture," je priznal.

Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

Gre za primer zaposlitve nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi, pri kateri naj bi po poročanju nekaterih medijev posredovala predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec. Šarec kakršenkoli pritisk glede njene zaposlitve zanika. Knovs pa je primer začel preiskovati na pobudo SDS.

Šarec zanika posredovanje

Šarec se je na facebook profilu danes odzval na poročanje o domnevnem posredovanju pri zaposlitvi nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi. Kot je zapisal, "nisem vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve". Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, "da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje", meni.

"Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo," je zapisal premier.