Na podlagi odredbe celjskega okrožnega sodišča so kriminalisti danes opravili sedem hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov, pri čemer so iskali dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije v škodo Evropske unije.

»Predkazenski postopek vodijo zoper dve fizični osebi. Obravnavajo sum kaznivega dejanja, povezanega s sodelovanjem na javnem razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s področja socialne aktivacije. Osumljeni osebi sta v škodo proračuna EU in proračuna Republike Slovenije že pridobili okoli 300.000 evrov premoženjske koristi gospodarski družbi iz Celja, poskušali pa sta jih pridobiti še dodatnih 150.000, a je ostalo zgolj pri poskusu,« je povedal Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi na področju kriminalitete. Kot je še dodal, niso predvideli, da bi komu odvzeli prostost ali koga pridržali. Predkazenski postopek usmerja okrožno državno tožilstvo v Celju.

Preslepitve pri zaposlovanju ranljivih

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so kriminalisti vzeli pod drobnogled poslovanje zaposlitvenega centra Griffin, ki ima sedež v Celju, poslovne enote pa še v Mariboru, Ljubljani, Kranju in Slovenj Gradcu. Med drugim se ukvarjajo z zaposlovanjem invalidnih oseb. Na njihovi spletni strani piše, da usposabljajo in zaposlujejo invalide na zaščitenih delovnih mestih in da so največji delodajalec gluhih in naglušnih v Sloveniji. Čeprav naj bi posamezni invalidi že dalj časa opozarjali na težave in izživljanje, ki naj bi ga trpeli, naj to ne bi bil predmet preiskave. V preiskavi se je direktorica in družbenica omenjenega zaposlitvenega centra znašla kot fizična oseba zaradi suma, da je preslepila pravno osebo pri pridobitvi evropskih sredstev za zaposlitev ranljivih skupin, torej invalidov. Druga fizična oseba, ki se je znašla v preiskavi, je prav tako direktorica enega od celjskih javnih zavodov, že omenjeni direktorici pa naj bi pri preslepitvi pomagala, s čimer so na razpisu pridobili okoli 300 tisočakov evropskega denarja. Za zdaj gre šele za predkazenski postopek. Če bodo kriminalisti zbrali dovolj dokazov, bo tožilstvo zoper osumljene vložilo obtožnico.