Ali bo načeta ograja, ki se je začela odmikati od vozišča na slovitem Janezovem mostu v Bohinju, vzdržala poletni pritisk obiskovalcev, je bilo vprašanje, s katerim so si do pred kratkim glavo belili mnogi turistični delavci v Bohinju. Takoj, ko so se prometne razmere po dobro obiskanem poletju umirile, so na mostu v Ribčevem Lazu zabrneli stroji. Promet je bil nekaj časa le nekoliko oviran in mostu na srečo ni bilo treba popolnoma zapreti (s čimer bi Staro Fužino zaradi del na cestišču skozi Zgornjo Bohinjsko dolino prometno popolnoma odrezali od sveta). »Z deli je zagotovljena stabilnost objekta,« so pojasnili na direkciji za infrastrukturo (DRSI), kjer so v celoti financirali vse opravljeno delo. To jih je stalo 44.323,58 evra.

Zagotovili so stabilnost zidov mostu

»Na mostu so potekala intervencijska dela za zagotovitev stabilnosti kamnitih parapetnih zidov, ki so se začeli odmikati od nosilnega loka. V tej fazi je bila izvedena prečna povezava obeh kamnitih parapetov s pomočjo jeklene konstrukcije, ki bo preprečevala nadaljnje odmikanje. Varnost objekta ni ogrožena,« so nam še pojasnili na direkciji. Ob tem pa so dodali še, da tokrat ni šlo za celovito obnovo, na to bo moral Janezov most še nekoliko počakati. »Za to je v izdelavi projektna dokumentacija.«

Da se pod mostom širijo vse večje razpoke, na katere so opozorili opazovalci, ki so se sprehodili ali veslali pod njim, je bilo jasno že pozimi. To je tako med domačini kot med obiskovalci Bohinja sprožilo precej preplaha, ki pa je bil po besedah pristojnih odveč. »Kamniti Janezov most na Ribčevem Lazu, kjer so vidne razpoke, se pod težo turistov poleti ne bo podrl,« je že na začetku letošnjega leta opozarjal bohinjski župan Jože Sodja. »Na DRSI so občini Bohinj zagotovili, da sama statika mostu ni problematična. Zato ne držijo navedbe, ki se v zadnjem času pojavljajo v javnosti, da bi se most lahko poleti, ko je na njem veliko turistov, porušil,« je miril prestrašene. Zdaj je zadovoljen, da je nujna sanacija mostu končana. Jeklena konstrukcija, ki povezuje zidove in je napeljana tudi po zunanji strani ograje mostu, pa bo ostala na mostu zgolj do njegove celovite prenove.

Janezov most je pomembna znamenitost Bohinja

Kot je opozoril župan, je bohinjska občina že dve leti pred preplahom opozorila koncesionarja, Gorenjsko gradbeno družbo, na poškodbe na kamnitem mostu. »Koncesionar si je most ogledal in ga poslikal ter podatke posredoval Direkciji RS za infrastrukturo, ki skrbi za vzdrževanje mostov,« je pojasnil.

Kdaj bo most dočakal celovito obnovo in koliko bo stala, še ni znano, na direkciji pa so obljubili, da se bodo o terminu prenove uskladili z občino, tako kot to že počnejo pri drugih obnovah cest. Janezov most in cerkev sv. Janeza Krstnika z delom Bohinjskega jezera sicer sodita med najbolj razpoznavne podobe Bohinja in krasite številne razglednice, letake in članke o Bohinju. Janezov most je predvsem poleti močno oblegan. Zaradi svoje lege ponuja izjemne razglede na Bohinjsko jezero, ki ga obiskovalci pogosto fotografirajo, in na drugi strani na Jezernico, še eno bohinjsko znamenitost. To je reka, v katero se izteka voda iz Bohinjskega jezera. V podjetju Turizem Bohinj navajajo, da gre za drugo najkrajšo reko v Sloveniji. Od sotočja z Mostnico, ki je približno 100 metrov nižje od Janezovega mostu, se imenuje Sava Bohinjka. Obenem pa čez omenjeni most vodi tudi prometna povezava med Zgornjo in Spodnjo Bohinjsko dolino, zato je predvsem med poletno turistično sezono most oblegan z osebnimi vozili in avtobusi, vse leto pa tudi s transportnimi vozili.