Nogometni park Ljubljana Sneberje leži med travniki in polji na obrobju mesta, kjer pogled na stolpnice nakupovalnega središča BTC City ponikne nekje v daljavi. Vse naokrog ga obrašča divje grmičevje, v sredini pa je na treh hektarjih velika travnata planjava. Ponekod je pokošena, drugod pa zarasla z visoko travo. Pokošeni deli zarisujejo igralno stezo za določeno luknjo, ki je malo večja kot pri golfu, v premer meri petdeset centimetrov.

Nogometni golf je družaben šport in se igra v skupini do največ petih ljudi. Igra se podobno kot golf, le da v luknjo ne ciljaš golf žogice, ampak nogometno žogo. V luknjo jo je treba spraviti z najmanj možnimi brcami. Ko jo vsak v skupini zadene, se pomaknejo naprej in ponovno žogo ciljajo v naslednjo luknjo. Treba je odigrati vseh osemnajst lukenj.

Dvainsedemdeset je skupno priporočljivo število vseh udarcev žoge. Pred vsako igralno stezo je postavljena tabla, na kateri je tloris in navodila, kako se luknjo pravilno odigra. Proge so na zelo razgibanem terenu, dolge do sto trideset metrov, imajo pa tudi postavljene ovire, denimo plastično cev. Žoga se mora, preden gre v luknjo, odkotaliti še skozi cev. Brce igralci sproti beležijo na kartonček s tabelo. Na koncu vsak svoje sešteje. Zmaga tisti, ki ima najmanjši seštevek vseh brc. Ena igra nogometnega golfa se igra uro in pol ali več.

Ni tako enostaven šport, kot se zdi

Marko Hribar je vodja Nogometnega parka Ljubljana Sneberje in pravi, da nogometni golf ni tako enostaven šport, kot se sprva zdi: »Tudi tistim, ki so več let igrali nogomet, to znanje nič ne koristi, potrebna je strategija.« Samo Žvan ni pretiran ljubitelj nogometa. Koncept nogometnega golfa mu je všeč ravno zato, ker ni samo tekanje in brcanje žoge, ampak je potreben razmislek, kako boš žogo spravil v luknjo. »Ker je žoga veliko večja kot pri golfu, moraš natančno ciljati, če malo zgrešiš, gre lahko hitro tja, kamor nočeš. Moraš se potruditi in se ta trud potem nagradi z zabavo, če se prideš samo zabavat, pa ti ne bo toliko všeč, ker ti ne bo šlo,« pove študent računalništva in informatike.

Kombinacija druženja in športne rekreacije je zelo všeč Anžetu Peterki, zato večkrat mesečno pride s prijatelji igrat nogometni golf. Igro bodoči profesionalni snemalec opiše kot dinamično in polno smeha: »To, da igraš nogometni golf z dobro družbo, je bistvenega pomena. Hkrati pa si v naravi, stran od mestnega trušča in nadihaš se svežega zraka. Po dveh urah igre nogometnega golfa si resnično sproščen.« Prav tako se v nogometni park, ker je urejen in v mirnem okolju, vedno znova vrača Maks Hribar.

»Nogometa sem že toliko preigral, da mi je postal že malo dolgočasen, pri nogometnem golfu pa se vedno znova pojavijo novi izzivi. Pri tej igri se nikoli ne deremo in ne prepiramo, kar se pa večkrat zgodi pri igri nogometa,« pove študent menedžmenta in poslovnega prava. Nekateri domači igralci v nogometnem parku praznujejo otroške rojstne dneve, privlačen pa je tudi za turiste, večinoma prihajajo Italijani.

Cenovno zelo dostopen

Nogometni park je odprt od marca do novembra, med tednom popoldne, ob koncu tedna pa ves dan do devetih zvečer. Mojca Rihter, ki pomaga urejati administrativne zadeve za Nogometni park Ljubljana Sneberje, pove, da golf večinoma igra višji sloj ljudi, ker je drag in potrebuješ določeno opremo in primerno obleko: »Nogometni golf je dostopen za vse. Glede oblačil je zelo sproščen, potrebuješ le športne čevlje in mi ti damo nogometno žogo. Ne potrebuješ predznanja, priporočljivo je le malo kondicije.« Ena igra nogometnega golfa za odraslega stane 8 evrov, za otroke do dvanajst let 5 evrov, za mladostnike med dvanajstim in osemnajstim letom pa 6,5 evra.