»Zaradi vaških goljufov, bande ciganske brez delovne dobe, ki samo krade, smo pristali tukaj. Žrtev sem jaz, dogaja se krivica, dovolj imam groženj, a zaščitite vsaj moje otroke. Če bi bil sam na tem svetu, bi že sklical tiskovno konferenco, a zaradi njih ne morem. Ena od hčera je prejela anonimno pismo, pisanje v medijih otrokom povzroča stres, vpliva na njihovo zasebnost, počutijo se neprijetno in z mano vred lepo prosijo, da se iz postopka izloči javnost,« je Razpet Peterskala, obtožen goljufije, ponarejanja listin in zlorabe osebnih podatkov že v pismu prosil sodnico Majo Povhe. Tožilstvo mu očita, da je s ponarejenim potnim listom z osebnega računa Franca K. in poslovnega računa njegovega podjetja spomladi v različnih poslovalnicah Abanke v večkratnih dvigih skupno ukradel 76.060 evrov. Krivdo je 63-letnik na neki način priznal, a poudaril, da je vse očitano storil pod prisilo Ciganov, ki so grozili s smrtjo tako njegovi družini kot njemu. Povhetova je prošnjo zavrnila in novinarjem dovolila spremljanje sojenja.

V priporu male ribe, kriminalci na prostosti

Ker sodnica ni izločila javnosti, ker ni za pravo uro povabila njegove priče, lečečega psihiatra dr. Mladena Vrabiča, in ker ni ugodila zahtevi za izločitev sodne izvedenke dr. Mojce Zvezdane Dernovšek zaradi spora z njegovim zagovornikom Gorazdom Gabričem na hodniku, se Peterskala ni hotel zagovarjati, a je potem vseeno govoril 45 minut. Še enkrat je ponovil vse o poteku goljufij, kako je bilo vanj vpletenih vsaj nekaj zaposlenih na Abanki, da so mu »Cigani« pol ure pred prvo goljufijo dali ponarejen potni list in načrt banke… »O imenih in podrobnostih pred novinarji zaradi groženj ne bom govoril. Ne verjamem v naključja, ta pot mi je bila usojena. Boril se bom do konca. V priporu smo 'sitne ribe', pravi kriminalci pa so na prostosti,« je še pojasnil. Že v preiskavi je namreč povedal, da je pred izpeljanimi goljufijami šel k nekemu policistu in mu predlagal, da bi bil sam »tajni agent« in tako razkrinkal barabe. A mu je policist to odsvetoval.

Spori s sodnico

Sodna izvedenka psihiatrije je med pričanjem potrdila obtožencu že pred leti postavljeno diagnozo bipolarne motnje tipa 1 z zelo blagim potekom. Opisala je še njegove osebne značilnosti ter izpostavila dve potezi: narcisoidnost in impulzivnost. Izrazitejši potezi, zaradi katerih se večkrat znajde v težavah, obenem pa ima manj zadržkov glede norm, ki veljajo v družbi. O impulzivnosti, zaradi katere se obtoženi težje zadržuje, smo se v nekajurni obravnavi lahko prepričali vsi prisotni. »Zapustil bom dvorano in zahteval vašo menjavo!« je obtoženi nekajkrat opozoril sodnico, s katero sta se večkrat sporekla. Enkrat, ker mu je rekla, naj pospravi sok. »Sodnica porotnica je pa lahko šla po vodo,« se je hudoval. »Njej se je zaletelo,« mu je pojasnila. »Meni se bo pa zdaj, če ne boste nehali,« je bil jasen. Drugič zaradi tega, ker mu je rekla, naj bo tiho, saj s prekinjanjem moti obravnavo. »A sva skupaj ovce pasla? Ne govorite mi, naj bom tiho. Ne boste s prstom žugali v mojo smer, saj nisem vaš pes,« se je razburil. Kljub nekaj napetim trenutkom jima je s sodnico dokaj hitro uspelo zgladiti nestrinjanja.