Na posnetku, ki ga je zajel brezpilotnik, na portalu youtube pa je bil prejšnji teden objavljen anonimno, vidimo več sto Ujgurov, ki vklenjeni in s prevezami čez oči sprva klečijo na tleh, nato pa jih policisti odvedejo iz stavbe. Šlo naj bi za premestitev zapornikov, saj je na Kitajskem običajno, da so med premestitvijo zaporniki vklenjeni, njihove obraze pa zakrivajo maske, piše britanski Guardian.

Raziskovalec z Avstralskega inštituta za strateško politiko Nathan Ruser glede na indice, razvidne z videoposnetka, meni, da je ta nastal avgusta lani v jugovzhodnem delu avtonomne regije Xinjiang. Avstralska zunanja ministrica Marise Payne je dejala, da je videoposnetek »izjemno skrb vzbujajoč«.

Zaradi zatiranja Ujgurov v regiji prihaja do nasilnih uporov

Ujguri, ki prebivajo v tej regiji, so nezadovoljni zaradi diskriminacije ter kulturnega in verskega zatiranja, zaradi česar tam pogosto prihaja do nasilnih uporov. Kitajske oblasti za nasilje krivijo islamske skrajneže in separatiste.

Lani oktobra je Kitajska legalizirala internacijska taborišča za Ujgure v regiji Xinjiang. V skladu s spremembo ustreznega zakona, ki jo je sprejel parlament regije, je pristojnim oblastem dovoljeno, da osebe, ki jih označijo za skrajneže, brez sodnega postopka aretirajo ter »prevzgojijo in preobrazijo« v tako imenovanih centrih za urjenje. S strani mednarodne skupnosti je bila država zaradi te poteze deležna številnih kritik. V internacijskih taboriščih naj bi bilo po navedbah medijev in nevladnih organizacij lani zaprtih približno milijon muslimanov.