»Žid!«, »F... off!« in »Heil, Hitler!«. To so izrazi, s katerimi so minuli petek zvečer neznani moški in varnostniki varnostne službe Obeliks obračunali z Ericom M., gostom kluba K4 v Ljubljani. Ker je bilo na prostoru za varnostnike več oseb, ni mogoče natančno razbrati, kdo je s katero psovko nastopal v vlogi varnostnika in kdo kot »spremstvo« varnostne službe, kot jih je opisal Eric M. V zapisu na facebooku pa je zatrdil, da je bil varnostnik tisti, ki mu je v obraz kričal: »Heil, Hitler!«

Napad zaradi videza

Kot je mogoče razbrati iz pripovedi, ki smo jih zbrali po dogodku, naj bi se varnostniki in njihovi kolegi na gosta spravili zaradi »judovskega« videza. Ko je gost zahteval razkritje imena varnostnika, da bi ga prijavil, pa mu vodstvo kluba tega ni omogočilo. Zato se je odločil, da bo varnostnika fotografiral s telefonom, vendar so mu drugi varnostniki telefon izbili iz rok, zatrjuje. Eden ga je pohodil, da ga ni mogel pobrati. Po tem so se varnostniki iz gosta še norčevali, upravnik kluba pa naj bi mu rekel, da se zgolj šalijo. Vendar Ericu M. ni bilo do šale. »Nočno življenje v Ljubljani bi moralo biti dostopno vsakomur ne glede na vero, raso, spol, spolno usmeritev ali družbeni status,« je sporočil. Na spletu je bilo kmalu po objavi dogodka mogoče najti pozive k bojkotu kluba K4.

Vodstvo kluba se je na obtožbe odzvalo v nedeljo zvečer. Ravnanja varnostnikov ni zanikalo in ga je obsodilo. »Ekipa kluba K4 in vodstvo družbe Gast Ent., ki upravlja lokal, obsojata kakršna koli dejanja, ki bi jih bilo mogoče upravičeno razumeti kot znak nacizma, šovinizma, nestrpnosti do skupnosti LGTBQ ali drugih manjšin, ki živijo in delujejo v naši skupnosti,« so zapisali v javni izjavi. »Klub K4 je že več kot tri desetletja prostor vključevanja, povezovanja, izmenjevanja in promocije pozitivnih, naprednih, demokratičnih in humanističnih idej,« so dodali. Zatrdili so, da so se z varnostno službo pogovorili. »Kolikor nam je znano, je bil omenjeni varnostnik, ki si je privoščil obsojanja vreden rasistični izpad, zaradi tega dejanja tudi nemudoma odpuščen,« so zapisali.

Drugi primer istih podjetij

Direktor Obeliksa Robert Brčan pa je danes zatrdil nasprotno – da varnostnik ni bil odpuščen. »Okoliščine dogodka in s tem povezano ravnanje naših varnostnikov še preiskujemo,« je povedal za Dnevnik. »Eden od gostov se je zaradi domnevnih žaljivk drugega gosta obrnil na varnostnika in zahteval posredovanje. Ker posredovanje varnostnika ni ustrezalo pričakovanjem tega gosta, je sprožil postopek zoper varnostnika prek medijev,« trdi Brčan. Tudi on je izpostavil, da je klubu K4 znan kot »klub povezovanja in vključevanja ter promocije pozitivnih, naprednih, demokratičnih in humanističnih idej«, čemur menda sledijo tudi v Obeliksu.

Soroden incident se je marca letos zgodil v klubu Shooters, ki ga prav tako upravlja podjetje Gast Ent., varuje pa Obeliks. Tedaj je vodja lokala temnopoltega francoskega dijaka, ki je bil tam z družbo slovenskih dijakov, napotila iz lokala, češ da smrdi. Varnostna služba se tedaj na dijaka ni spravljala, rasne diskriminacije pa varnostniki, tako trdijo, tudi niso zaznali. Slovenski dijaki, ki so Francoza gostili, sicer opozarjajo, da bi se varnostniki morali odzvati in fanta zaščititi. V Obeliksu pa so se izgovorili, da njihov varnostnik ni razumel pogovora v tujem jeziku.

Vodja podjetja Gast Ent. Aleš Prestor, ki ima pod okriljem več popularnih ljubljanskih gostinskih obratov, danes za pogovor ni bil dosegljiv. Na facebooku pa je objavil, da mu ni vseeno in da je »vedno na tapeti«. Primer iz Shootersa sicer obravnava tudi pisarna zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika.