Na sodišču je vztrajal, da z zaposlitvijo hčere razbremenilne priče nima nič, da ne ve, kdo je lani kandidiral za službo strojepiske na delovnem sodišču v Mariboru. Obdolženi predsednik sodišča Stanko Omerzu je zatrdil, da v razpisnem postopku ni v nobeni fazi sodeloval, ampak da je o vsem odločala izključno direktorica sodišča, ki je podpisala pogodbo o zaposlitvi. Predsedujoča sodnica Karmen Krajnc mu ni verjela. Sklenila je zaslišati direktorico Darjo Žavcer Roetlisberger. Sum sodnice je bil utemeljen. Direktorica je svojega nadrejenega postavila na laž.

Odmevni sodni postopek na okrajnem sodišču v Mariboru se že dolgo ne osredotoča zgolj na jedro tožilskega očitka, ki trdi, da je Omerzu leta 2016 vztrajno zalezoval svojo bivšo ljubico. Obravnava razgalja tudi dodatne nečednosti, med drugim sum korupcije in klientelizma na sodišču, ki mu že tretje desetletje predseduje obdolženi višji sodnik.

Metka Levačič je bila najtesnejša prijateljica oškodovanke. Zaupali sta si vse intimnosti in si celo izmenjali ključe stanovanj, Levačičeva je tudi občasno skrbela za mačka, ki ga je Omerzu podaril oškodovanki. Ko je oškodovanka prijavila Omerzuja policiji, jo je Levačičeva obiskala na domu in jo poskušala prepričati, naj odstopi od pregona in podpiše izjavo, da je sodnik ni nikoli nadlegoval. Zatem je sodišču poslala dva dopisa, v katerih se je postavila na stran obdolženega, med pričanjem na glavni obravnavi pa se ni več spominjala podrobnosti o njegovem intimnem razmerju z oškodovanko.

Obdolženi je sam testiral strojepiske

Sodni postopek je junija letos razkril, da se je njena hči zaposlila v vpisniku na mariborskem delovnem sodišču. Pričanje direktorice sodišča je danes razkrilo, da ni res, kar je trdil Omerzu, češ da z zaposlitvijo Špele Levačič ni imel nič. Resnica je povsem nasprotna.

Direktorica v izbornem postopku ni odigrala nobene odločilnejše vloge. Omerzu je postavil razpisne pogoje, on je izbral kandidatke, ki jih je povabil na razgovor in testiranje. Njegovo povabilo so prejele le tri izmed približno petnajstih, ki so se prijavile na razpis. Z njimi je zatem opravil preskus hitrostnega tipkanja in prepisovanja, nazadnje jim je še narekoval besedilo. »Na testiranju nisem bila nikoli navzoča, niti ne vem, kako poteka,« je dejala direktorica.

Omerzu je direktorici zatem vrnil dokumentacijo. Na njem je bil samolepilni listek, na katerem je pisalo »Špela Levačič izbira«. Odločitev o njenem izboru je sodišče uradno sprejelo 15. marca lani. To je dva dni po drugem zaslišanju njene mame Metke Levačič. Priča je tudi tedaj imela opazne težave s spominom.

Laž je razgalil uradni zaznamek

»Predsednik mi je pisno odredil, da moram do 22. marca 2018 pripraviti pogodbo o zaposlitvi,« je danes izpostavila Žavcer-Roetlisbergerjeva. O postopku zaposlitve Špele Levačič je spisala uradni zaznamek. Na sodišče je danes prinesla fotokopijo, vključno s samolepilnim listkom, ki ga je ročno napisal Omerzu in pripisal neko telefonsko številko, bržkone številko Levačičeve. Obdolženega je to opazno šokiralo. Ko si je podrobneje ogledal dokument, je zavil z očmi, globoko zavzdihnil in si obrisal pot s čela.

»Zakaj podpisujete pogodbe, če ne opravljate izbire?« je zanimalo sodnico. »Pri nas je zmeraj tako. Politiko vodi predsednik sodišča in vse, kar delam, delam po njegovih odredbah,« je odgovorila priča. »Kako bi lahko opisala najino sodelovanje?« pa je zanimalo Omerzuja. »Spoštujem te kot šefa,« mu je s tresočim glasom odvrnila direktorica. »Vse drugo so tvoje moralne vrednote. V to se ne bom vpletala.«

Direktorico je pričanje čustveno zelo razburilo, večkrat je bila na robu joka. Tožilko Ivanko Slana je zanimalo, kdaj ji poteče direktorski mandat, na katerega je vezana njena zaposlitev. »15. decembra 2020,« ji je odgovorila priča. Ali je njeno ponovno imenovanje odvisno od mnenja Omerzuja? »Da. Izključno predsednik sodišča odloča o izbiri direktorja,« je razkrila priča.