V nasprotju s pričakovanji vlada včeraj ni potrdila sprememb ustanovnih aktov družb Borzen in Eles, ki jih je predlagala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Akta je želela spremeniti tako, da bi nadzorniki za imenovanje direktorja družb potrebovali še soglasje pristojnega ministra in vlade. Ministrica je to želela storiti ravno med odprtim razpisnim postopkom za direktorja v družbi Borzen, povsem enako torej, kot je pred časom storila v družbi Sodo – in dvignila nemalo prahu. A vlada je tokrat ni podprla. Po naših informacijah so zgolj predsednik vlade Marjan Šarec in vsi trije ministri stranke SAB glasovali za spremembe, ministri iz kvote SD, SMC in dva ministra iz kvote LMŠ so se glasovanja vzdržali, Karl Erjavec pa je glasoval proti.

Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da sta bili gradivi medresorsko usklajeni, kar so v vladi zanikali. Sta ju pa pregledala služba vlade za zakonodajo in odbor za gospodarstvo, ki je opozoril, da je treba gradivo do seje vlade uskladiti. Kljub temu na ministrstvu trdijo, da sta bila akta pripravljena »strokovno in zakonsko neoporečno«. O tem, zakaj večina članov vlade sprememb ni podprla, ne želijo ugibati.

O stricih iz ozadja, energetskem peskovniku, Sodu, Elesu in Borzenu ter njihovih direktorjih smo se pogovarjali z ministrico Alenko Bratušek.