Energetska velikana sta marca letos napovedala, da bosta izmenjala dejavnosti in sredstva. RWE se bo osredotočil na proizvodnjo električne energije, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo plina in elektrike.

RWE bo Eonu prodal 76,8-odstotni delež v svoji podružnici Innogy, ki jo bodo nato razpustili. V njej so sicer pred dvema letoma združili proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, distribucijo in prodajo RWE. Prodajna vrednost je ocenjena na okoli 22 milijard dolarjev, Eon pa bo prevzemno ponudbo dal tudi malim delničarjem.

RWE bo poleg tega v okviru dogovora od Eona za 1,5 milijarde evrov kupil njegove deleže v nemških jedrskih elektrarnah v Emslandu in Gundremmingenu.

Napovedani posel je vzbudil strahove, da bo imel za posledico zmanjšanje konkurence na trgu plina in električne energije, s tem pa višje cene za potrošnike.

Eon je zato pristal na to, da se v Nemčiji odpove kupcem električne energije za ogrevanje, opusti operacije v 34 polnilnicah za električne avtomobile in proda svoje poslovne deleže na Madžarskem in Češkem, sporočilo Evropske komisije povzema nemška tiskovna agencija dpa.