»Nemško gospodarstvo je v nevarnosti, da zdrsne v recesijo. Šibkost v industriji se kot oljni madež postopoma širi v druge sektorje gospodarstva, kot je logistika, eden od ponudnikov storitev,« je dejal Wollmershäuser, ki je na inštitutu zadolžen za napovedi. »Napoved je povezana z veliko negotovostjo,« je opozoril. Kot je pojasnil, namreč za zdaj predvidevajo, da ne bo prišlo do trdega brexita ali izbruha trgovinske vojne z ZDA.

Nemško gospodarstvo se je v letošnjem prvem četrtletju na ravni trimesečja okrepilo za 0,4 odstotka, v drugem četrtletju pa skrčilo za 0,1 odstotka. Ifo pričakuje, da bo za prav toliko nazadovalo tudi v tekočem tretjem četrtletju. »Tehnično gledano bo to recesija,« je spomnil Wollmershäuser. O tehnični recesiji namreč govorimo, ko se gospodarstvo skrči dve četrtletji zapored. V zadnjem četrtletju leta 2019 inštitut pričakuje okrevanje nemškega BDP. Letos naj bi tako Nemčija sklenila z 0,5-odstotno rastjo.

Ifo je sicer poslabšal tudi obete za prihodnje leto. Potem ko je pričakoval, da bo gospodarska rast leta 2020 v Nemčiji 1,7-odstotna, zdaj pa predvideva, da bo 1,2-odstotna. Leta 2021 naj bi medtem država, ki velja za motor evrskega območja, zabeležila 1,4-odstotno rast BDP.