Priljubljeni hrvaški pevec pop glasbe Tony Cetinski je nepravnomočno oproščen tožbe, da je s svojim avtomobilom znamke Mercedes v Pusti ulici v Rovinju v začetku novembra 2017 povzročil smrt 62-letnega Ibrahima Kevljanina. Sodišče v Pazinu je ocenilo, da državnemu tožilstvu ni uspelo dokazati nobene točke obtožnice. Cetinskega so bremenili, da je kršil cestnoprometne predpise in iz malomarnosti povzročil nesrečo s smrtnim izidom.

Ležerna vožnja kot obremenilni dokaz?

Tožilci so menili, da Cetinski ni dovolj prilagodil hitrosti, prav tako bi moral po ozki mestni ulici peljati previdneje. Med drugim so celo navedli, da je bil za volanom precej sproščen oziroma da je bil zleknjen na sedežu avta in da zato ni videl človeka, ki je ležal na ulici. Menili so, da bi osebo na cesti opazil, če bi sedež nastavil deset centimetrov višje. Po odločitvi prvostopenjskega sodišča se je Cetinski zaenkrat izognil kazni za tovrstno kaznivo dejanje, ki znaša od enega do osem let zapora.

Sodnica Tanja Prenc Kanis je odločila, da 50-letni Cetinski ni kršil omejitve hitrosti 50 kilometrov na uro in da je spoštoval vse prometne predpise. Pojasnila je, da Kevljanin ni bil v vlogi pešca, ker se ni premikal v skladu s prometnimi pravili, temveč je ležal na cestišču in je predstavljal oviro, ki je ni bilo mogoče predvideti za ostrim ovinkom v ozki ulici. Ozrla se je tudi na trditve tožilstva o sproščenem sedenju Cetinskega za volanom in dejala, da si vsak voznik lahko nastavi sedež v skladu s svojimi predispozicijami. Nihče ne bi postavil sedeža tako, da ne bi imel preglednosti, ker bi tudi sebe spravil v nevarnost, je dodala.

Cetinski je nehote do smrti povozil Kevljanina, ki je močno vinjen ležal na cesti sredi belega dne za enim od ostrih ovinkov v Pusti ulici. Gre za stransko cesto v bližini glavne avtobusne postaje in nekdanje tobačne tovarne v Rovinju. Pevec je potrdil, da je previdno speljal levi ovinek in da ni videl človeka na cesti, temveč je zgolj začutil, da je zadel nekaj pod vozilom. Že ko je izstopil iz avtomobila, sprva sploh ni zaznal, da bi koga povozil, šele ko je pogledal pod avtomobil iz drugega kota, je opazil moškega. Kot je povedal za hrvaške medije po nesreči, je v tamkajšnjem frizerskem salonu takoj zaprosil, naj pokličejo reševalce in policijo. Sam je poskusil z avtožerjavom dvigniti avtomobil, da bi pomagal. Ko so prišli zdravniki, so zgolj ugotovili, da je moški preminil. Pokojnemu so namerili 3,46 promila alkohola v krvi, kar lahko povzroči smrt zaradi zastrupitve z alkoholom. Cetinski ni bil pozitiven na alkohol niti na prepovedana mamila. Po nesreči je večkrat dejal, da ni kriv in da sočustvuje z družino umrlega domačina.

Nesrečo bo pomnil do smrti

»Najbolj mi bo ostalo v spominu, da nisem mogel narediti ničesar, da bi nesrečo preprečil. Niti nisem mogel pomagati človeku. To mi bo ostalo v glavi do konca življenja,« je po torkovi razsodbi novinarjem povedal Cetinski, vidno pretresen pri obujanju spominov na smrt moškega. Dodal je, da so sodni izvedenci ugotovili, da bi se tudi omejitev na 20 kilometrov na uro, ki so jo uveljavili v Pusti ulici po nesreči, pokazala kot previsoka v primeru, v katerem je umrl 62-letnik. Meni, da bi mestne oblasti lahko razmislile o dodatnem znižanju hitrosti v tej ulici ali celo o razglasitvi območja za pešce. Omenil je, da je v preteklih dveh letih po nesreči dobival podporo ljudi, a so bili tudi taki, ki so negativno komentirali njegovo udeležbo v nesreči, še preden so se seznanili z dejstvi. »Ne glede na to, ali so mi bili v podporo ali so se odzvali grdo, nobenemu ne želim nič podobnega,« je sklenil pevec, ki ima zaradi svoje glasbe na tisoče privržencev v regiji.