Operater nuklearke Tepco na kraju samem v cisternah skladišči več kot milijon ton kontaminirane vode. Poleg te vode, ki so jo uporabljali za hlajenje goriva, ki se je talilo zaradi nesreče, vsak dan v skladišče priteče še podzemna voda, tako da bodo kapacitete polne do sredine leta 2022, Tepco pa pred velikim izzivom, kako varno odstraniti odpadno vodo.

Harada, za katerega pričakujejo, da bo v okviru sprememb v vladi, ki so napovedane za sredo, vlado zapustil, je danes izjavil, da ni druge možnosti, kot da bi to vodo izpustili (v ocean) in jo tako razredčili.

Ob tem je minister dejal, da gre za eno od možnosti. Suga pa je še dodatno poudaril, da ne gre za politiko vlade, ki tudi nima še nobene časovnice za dokončno odločitev, kaj storiti z odpadno vodo.

Suga, ki velja za desno roko japonskega premierja Shinza Abeja, je še dejal, da se s tem vprašanjem ukvarja skupina strokovnjakov. Misija Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je v preteklosti Japonski že priporočila, naj odpadne vode izpusti v ocean. Ta predlog skrbi tamkajšnje ribiče, ki se bojijo, da bi to lahko uničilo njihovo delo.

Po navedbah Tepca so radioaktivno vodo iz nuklearke filtrirali prek naprednega sistema, s katerim so odstranili visoko radioaktivne snovi, kot sta stroncij in cezij, ostale pa so manj nevarne, kot je tritij.