Šest turških oklepnih vozil je prečkalo mejo in se pridružilo ameriškim enotam v Siriji za prvo skupno patruljo, za katere sta se v začetku avgusta dogovorila Ankara in Washington, je sporočil novinar francoske tiskovne agencije AFP. Medtem ko so vozila vozila skozi odprtino v betonskem zidu, ki so ga postavili med državama, sta območje preletavala helikopterja.

Dogovor, ki sta ga Ankara in Washington sklenila 7. avgusta, predvideva vzpostavitev »varnostnega območja« med turško mejo in sirskimi ozemlji vzhodno od reke Evfrat, ki jih nadzirajo kurdske milice. Te so zaveznice ZDA, Turčija pa jih obravnava kot teroristično organizacijo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zagrozil z ofenzivo zoper kurdske milice v Siriji, če ne bo napredka pri vzpostavljanju »varnostnega območja«. Po njegovih besedah mu je ameriški predsednik Donald Trump obljubil, da bo območje široko 32 kilometrov.

Turčija je pred tem že posredovala čez mejo na severu Sirije, in sicer v podporo sirskim upornikom leta 2016 v boju proti skrajnežem Islamske države in v začetku leta 2018 proti kurdskim milicam.