Najtežjim bolnikom v novomeški bolnišnici, ki so jih doslej oskrbovali delno v povsem neprimerni, več kot 120 let stari stavbi, tako imenovani stari interni, in delno na kirurškem oddelku, bodo odslej lahko nudili boljšo in varnejšo oskrbo. V nadstropju urgentnega centra so tako na 1600 kvadratnih metrih uradno odprli center za intenzivno terapijo ter center za endoskopijo, ki je doslej prav tako deloval v neprimernih kletnih prostorih bolnišnice. Pri osemmilijonski investiciji je petino denarja zagotovila bolnišnica sama, preostalo pa država oziroma ministrstvo za zdravje.

Kot pravi direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan, gre za nekakšen organizacijski fenomen, ko se na enem mestu združujeta internistika in kirurška stroka, s čimer Novomeščani orjejo ledino med slovenskimi bolnišnicami. »Združevanje obeh dejavnosti je izjemnega pomena ne le zaradi optimalnega izkoristka prostorov, opreme in kadra, pač pa bo, kar je najpomembnejše, s tem omogočeno timsko interdisciplinarno delo. Bolnikom bomo tako na enem mestu zagotovili ne le varnejšo in bolj kakovostno, pač pa predvsem celovito oskrbo. S tem tudi sledimo naši usmeritvi celovite obravnave na enem mestu.«

Usmeritev k celoviti oskrbi na enem mestu

Po besedah vodje centra za intenzivno medicino Marka Kmeta se usmeritev medicine v 21. stoletju od specialnosti zdravnikov premika v smer, ko je v centru obravnave bolnik. »Zato so multidisciplinarni oddelki tisti, kjer se bo v prihodnosti odvijala večina hospitalnih obravnav. Veseli smo, da smo prav v naši bolnišnici prvi združili doslej tradicionalno ločeni stroki, to je internistiko in kirurgijo. Za bolnika to pomeni manj prevažanja na preiskave znotraj bolnišnice oziroma v druge bolnišnice, kar pomeni manj tveganja za bolnika, večjo komoditeto in podobno.«

Na oddelku je prostora za osemnajst bolnikov, prve naj bi tja preselili v dveh tednih. Center je zgrajen in opremljen po najvišjih evropskih standardih. Z odprtjem nove intenzive so posledično vzpostavljeni tudi pogoji za prenovo stare interne bolnišnice, ki jo bodo namenili paliativni oskrbi bolnikov.

Bistveno boljše prostorske pogoje s sodobno opremo in tehnologijo z novim centrom dobivajo tudi endoskopski bolniki. Kot pravi vodja gastroenterološkega oddelka Maja Denkovska, na leto opravijo okoli 3000 gastroskopij, 2800 kolonoskopij, 1600 rektoskopij. V novih prostorih naj bi delo steklo oktobra. Zaradi selitve bodo morali nekaj pacientov prenaročiti, a večjih težav zaradi tega Denkovska ne pričakuje.