Danes njihov virtualni mentor Rewo majhnim hitro rastočim, srednjim in velikim proizvodnim podjetjem, kot so Elan, Odelo, Cablex, Kolektor in številni drugi, omogoča, da s pomočjo virtualne resničnosti uspešno zajemajo, ohranjajo in vizualno prenašajo znanje na svoje zaposlene. In to tudi do dvanajstkrat hitreje, kot so to počeli še pred kratkim. S tem bistveno izboljšujejo kakovost svojih izdelkov in zadovoljstvo delavcev ter zvišujejo splošno produktivnost podjetja.

Spodbuda za celoten slovenski startup ekosistem

Ob dejstvu, da pomen nagrad, ki jih doma in v tujini prejemajo slovenski startupi, v poslovnem svetu pogosto ni pripoznan, je zgodba podjetja Viar, ki je poleg nagrade slovenski startup leta 2017 tudi eden izmed najbolj uspešnih prejemnikov investicije SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, toliko bolj spodbudna za celoten slovenski startup ekosistem. V dobi četrte industrijske revolucije pa je ta zgodba pomembna tudi za uspešno digitalno transformacijo številnih proizvodnih podjetij, ki so si z Viarjevo rešitvijo Rewo zagotovila učinkovita orodja za izdelavo in uporabo interaktivnih videonavodil za delavce, asistenco na daljavo ter pripravo simulacij dela za nove zaposlene.

Eminentni kupci prvih rešitev

Viar so pred štirimi leti ustanovili Jernej Mirt, Blaž Zafošnik in Marko Munda. Njihova prva rešitev je bila programska oprema, ki je arhitektom omogočala, da so se njihove stranke sprehodile po načrtih oz. svojem stanovanju, še preden je bilo zgrajeno. Nadaljevali so s kartonastimi očali za virtualno resničnost Viarbox, ki so prerasla rešitev za arhitekte, in zanje pridobili kupce, kot so Disney, Microsoft, Volvo, Bosch, Renault, Samsung in Epson. Na pobudo trga so leta 2016 zagnali razvoj platforme Viar360 za izdelavo vsebin oz. izkušenj v virtualni resničnosti na podlagi 360-stopinjskih posnetkov. Kot nekakšen »powerpoint za virtualno resničnost«, ki se lahko uporablja brez kakršnega koli predznanja, se je platforma odlično prijela v ZDA, kjer so hitro začeli sodelovati z nekaterimi njihovimi največjimi univerzami, med drugim tudi s Stanford University, North Carolina State University in Ohio State University.

Z inovativnim produktom do ameriških investitorjev

Odlična ekipa z inovativnim visokotehnološkim produktom je v istem letu prepričala tudi ameriške vlagatelje – poleg pospeševalnikov 9Mile Labs in Techstars še poslovne angele, med katerimi je tudi nekdanji član vodstvene ekipe razvoja Microsoftovih očal HoloLens Michael Nassirian. Leto pozneje je v Viar investiral tudi sklad tveganega kapitala Kolektor Ventures, ki ga je ustanovil industrijski koncern Kolektor. V tem času se je platforma Viar360 že začela uveljavljati kot učinkovito orodje za notranje izobraževanje, ki ga danes uporabljajo številna podjetja doma in po svetu, med drugim tudi ameriški telekomunikacijski konglomerat Comcast in ameriški softverski velikan za vizualizacije in računanje v oblaku VMware.

Težave v industriji kot povod za razvoj Rewo

S skrbnim opazovanjem težav svojih potencialnih kupcev pa so v Viarju kmalu zaznali še en pereč izziv. V industrijskih podjetjih namreč še vedno veliko procesov poteka s pomočjo svinčnika in papirja, mojstri v proizvodnji se starajo in odhajajo v pokoj, mlajše generacije pa se zaradi pomanjkanja mentorjev, jasnih navodil, usmeritev in nepraktične ter zapletene papirne dokumentacije za različna opravila soočajo s slabo voljo, slabšo kakovostjo opravljenega dela in padcem produktivnosti.

Ob poznavanju celotnega spektra priložnosti, ki jih virtualna resničnost lahko zagotovi pri reševanju tovrstnih problemov, so v Viarju ugotovili, da njihova rešitev Viar360 ni bila optimizirana za uporabo v industriji. Zato so lani spomladi na trg poslali Rewo – platformo za digitalizacijo znanja, ki drastično izboljša in pohitri procese zajemanja, vizualizacije in prenosa znanj v proizvodnih podjetjih. Med kupci platforme so podjetja Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika, Adria Tehnika in drugi. Po besedah številnih zadovoljnih uporabnikov se bistvo aplikacije najlažje opiše s postopkom »posnemi – enostavno in hitro izreži bistvene kadre – dodaj tekst in grafike – objavi«.

Z nagrado odprli številna vrata

»Samo v prvi polovici tega leta je bil Rewo pri vseh naših strankah uporabljen več kot pet tisočkrat za posredovanje pri prenosu znanja, kar pomeni, da smo v teh podjetjih bistveno prispevali k izboljšanju dela oziroma jih rešili pred marsikatero drago napako. Še bolj pa cenim dejstvo, da nas je slovenska industrija sprejela kot zaupanja vrednega partnerja, k čemur je močno pripomogla tudi nagrada slovenski startup leta, ki smo jo maja 2017 prejeli na konferenci Podim. Industrijska podjetja namreč delujejo zelo preudarno in so zelo pozorna, s kom sodelujejo. Če imajo na voljo neko startup podjetje ali uveljavljenega obstoječega igralca na trgu, se v večini primerov odločijo za slednjega, tako da nam je ta nagrada dejansko odprla marsikatera vrata, ki bi sicer ostala zaprta,« pojasnjuje direktor Viarja Jernej Mirt.