Teterow ostaja srečen kraj za 18-kratnega slovenskega prvaka. Potem ko je tam leta 2017 dosegel eno izmed svojih petih zmag na dirkah v SGP (najboljši je bil še v Stockholmu 2017, Gorzowu in Varšavi 2015 ter Tampereju 2014), se je na sedmi dirki v letošnji sezoni prvič uvrstil v finale, ki ga je končal na tretjem mestu. Pred Žagarja sta se uvrstila le Poljaka Maciej Janowski in Bartosz Zmarzlik.

Pred dvema tednoma se je 36-letni Žagar na dirki za VN Švedske v Malilli prebil v polfinale, v Nemčiji pa je naredil korak več. Na ovalu na stadionu Bergring Arena, ki leži južno od Rostocka, je lahko vozil sproščeno in neobremenjeno, saj si je nedavno na Hrvaškem z zmago na kvalifikacijski dirki zagotovil neposredno uvrstitev na dirke SGP v letu 2020. V petkovih kvalifikacijah v Teterowu je bil najhitrejši, prav tako tudi že v svoji prvi vožnji na sobotni dirki. Tudi v drugi vožnji je prvi prečkal ciljno črto, z maksimalnimi šestimi točkami se je podal na tretjo vožnjo, po neposrečenem startu pa si je privozil tretje mesto in eno točko. V četrti vožnji je bil še tretjič najhitrejši in si s skupno desetimi točkami zagotovil nastop v polfinalu.

Žagar je peto vožnjo odpeljal malce slabše kot prejšnje, a jo je vseeno končal kot tretji in s točko, kar mu je po rednem delu prineslo skupno drugo mesto. V polfinalu je izbral startni položaj A, z rdečo čelado je najhitreje prišel v prvi zavoj in vodilni položaj obdržal do konca, kar mu je prineslo prvi finale v sezoni. Tudi v finalni vožnji si je izbral povsem notranjo progo, pred več kot 10.000 gledalci sta bila od njega hitrejša le Poljaka Janowski in Zmarzlik, kljub temu pa si je Žagar prvič v letu 2019 zagotovil prostor na zmagovalnih stopničkah.

Na 314 metrov dolgi stezi, na kateri je Žagar tudi aktualni rekorder (leta 2017 je štiri kroge prevozil v 58 sekundah in šestih stotinkah), je bil lani peti, v soboto pa je napredoval za dve mesti. V Teterowu je prvič po lanskem avgustu, ko je bil drugi na Švedskem, stopil na stopničke. »Tri zmage v rednem delu dirke in dve tretji mesti v Teterowu, ki me nista preveč vrgli iz tira, sta dokaz, da sem spet v formi. Škoda zaradi slabšega starta v finalu, a moram biti zadovoljen z napredkom na ovalu, ki mi sicer zelo ustreza. Zdaj me do osmega mesta loči le pet točk, in če bom nadaljeval v podobnem ritmu, se lahko nadejam tudi osmerice na koncu sezone,« pravi Matej Žagar, ki se je z novimi 15 točkami v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo prebil na deseto mesto. Naslednja (osma) dirka od skupno desetih za SGP bo v soboto v Vojensu na Danskem.