Če bi bilo v reprezentančni košarki vse tako, kot bi moralo biti, bi v teh dneh Slovenijo pretresala nova košarkarska evforija. O tem, zakaj ni, smo v našem časopisu že večkrat pisali na dolgo in široko, zato se bomo v naslednjih vrsticah raje posvetili dogajanju na svetovnem prvenstvu, ki bo od danes do 15. septembra potekalo v osmih mestih, finale pa bo v Pekingu. 32 reprezentanc je razdeljenih v osem skupin po štiri, najboljše dve iz vsake pa se uvrstita v drugi del, kjer se formirajo nove štiri skupine s po štirimi moštvi. Najboljši dve iz vsake se uvrstita v četrtfinale.

Tekmovanje na Kitajskem bo sila oslabljeno, saj bo manjkalo ogromno največjih košarkarskih zvezdnikov. Med njimi je tudi Luka Dončić, ki onkraj Atlantika postaja eden najbolj prepoznavnih igralcev na svetu. Ob Sloveniji se od evropskih reprezentanc na košarkarski mundial ni uvrstila niti Latvija s Porzingisom, pa Hrvaška z Bogdanovićem, Šarićem, Zubcem in Benderjem in Finska z Markkanenom. Oslabljene bodo tudi reprezentance na prvenstvu. Branilka naslova ZDA bo nastopila s tretjo postavo, saj v reprezentanci ni največjih zvezdnikov lige NBA Jamesa, Duranta, Curryja, Hardna, Davisa, Leonarda, Lillarda, Thompsona, Irvinga, Westbrooka, Georgea in še marsikoga drugega. Težave imajo tudi Avstralci, saj je sodelovanje odpovedal prvi zvezdnik Simmons, manjkajo pa tudi Bolden, Exum in Broekhoff. Močno zdesetkani bodo Kanadčani (Murray, Thompson, Wiggins, Olynyk, Powell, Stauskas, Barrett), manj pa Srbija (Teodosić, Milosavljević), Španija (P. Gasol), Rusija (Šved), Češka (Vesely)…

Ne glede na vse je glavna kandidatka za zlato ZDA, pri kateri sta prva zvezdnika na parketu Walker iz Bostona in Mitchell iz Utaha, glavni pa ob njem – legendarni Gregg Popovich. 70-letni trener San Antonia velja za trenerja, ki uspehe gradi na moštveni igri. To je bilo mogoče videti tudi na pripravljalnih tekmah ZDA, saj so igralci izredno lepo sodelovali v napadu. Popovicha iz tira ni vrgel niti poraz proti Avstraliji, prvi za ZDA po 78 zaporednih zmagah na velikih tekmovanjih ali pripravljalnih tekmah, po katerem je povedal: »Nihče ne more zmagovati večno. Na razpolago imam skupino igralcev, ki gara, da bi osvojila zastavljeni sistem igre. Prepričan sem, da bomo zaradi tega poraza na Kitajskem boljše moštvo.« Ob bok ZDA strokovnjaki kot glavnega favorita za zlato postavljajo Srbijo. Že res, da je selektor Đorđević med pripravami zaradi poškodb izgubil Teodosića in Milosavljevića, a je njegovo moštvo še vedno zastrašujoče in v pripravah kot edino na desetih tekmah ni klonilo niti enkrat. V njem najdemo enega najboljših igralcev v ligi NBA Jokića, pa Bogdanovića in Bjelico, Marjanovića, Gudurića, Milutinova, Micića, pa tudi Simonovića iz Olimpije.

Izjemno ambiciozna je Grčija, ki ji bo poveljeval aktualni najkoristnejši igralec (MVP) lige NBA G. Antetokounmpo. 24-letni zvezdnik Milwaukeeja je odločen, da svojo državo popelje na sam svetovni košarkarski vrh. Nevarni bodo Francozi, saj bo selektor Collet lahko računal na Goberta, Fournierja, Batuma, Ntilikino in De Coloja, zaradi poškodb pa pogrešal Lauvergna, Huertela in Westermanna, in Avstralci. Vedno neugodni sta tudi Španija in Litva, tu pa se krog realnih favoritov za odličja tudi konča.

SP v košarki, 1. krog, danes ob 9.30: Angola – Srbija (skupina D), ob 10. uri: Poljska – Venezuela (A), ob 10.30: Rusija – Nigerija (B), Iran – Portoriko (C), ob 13.30: Filipini – Italija (D), ob 14. uri: Slon. obala – Kitajska (A), ob 14.30: Argentina – J. Koreja (B), Španija – Tunizija (C).

Jutri ob 9.30: Kanada – Avstralija (H), ob 10. uri: N. Zelandija – Brazilija (F), ob 10.30: Turčija – Japonska (E), Dom. rep. – Jordanija (G), ob 13.30: Senegal – Litva (H), ob 14. uri: Grčija – Č. gora (F), ob 14.30: Češka – ZDA (E), Francija – Nemčija (G).