Potujemo več in čedalje dlje. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo na vsaj enem zasebnem potovanju 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, na dan pa so zapravili okoli 70 evrov. Glavni razlogi so jasni: sprostitev, počitek in zabava. Da je vse troje pomembno tudi za uspešno opravljanje dela, se zavedajo tudi delodajalci. Podatki kažejo, da je tretjina tistih, ki na potovanju niso bili, doma ostala zaradi pomanjkanja časa, petina pa zaradi finančne stiske. Za prenočitev v hotelu v Sloveniji v enoposteljni sobi (vključena sta zajtrk in turistična taksa) je bilo treba lani odšteti povprečno 106 evrov, v dvoposteljni sobi pa 161 evrov. Za koga ravno prav, za koga odločno preveč. Upoštevati je treba tudi dejstvo, da so cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, julija in avgusta, torej v času, ko so predvideni letni dopusti. Tukaj v zgodbo vstopa tako imenovani delavski oziroma sindikalni turizem, ki ga je bilo včasih več. Številna podjetja so namreč počitniške zmogljivosti odprodala. Obstajajo seveda tudi primeri podjetij, ki svojim zaposlenim tovrstni dopust še vedno omogočajo. Cene se gibljejo od 30 do 60 evrov na dan. Delodajalci se namreč zavedajo se, da je dopust pomemben tako za družinsko dinamiko zaposlenih kot za dvig motivacije in predanosti zaposlenih.

Zanimanja še več kot lani

Med navedene sodi tudi največji zaposlovalec v Sloveniji Mercator. »V delovno intenzivni panogi, kot je trgovina, si prizadevamo za naše zaposlene storiti čim več tudi na področju skrbi za njihovo dobro počutje in zdravje. Svoje počitniške zmogljivosti za zaposlene in njihove družine ohranjamo prav zato, ker to zaposlenim veliko pomeni in jih radi koristijo. Gre tudi za pomembno prednost Mercatorja kot zaposlovalca,« je pojasnil Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja. Svojim zaposlenim in upokojencem ponujajo 99 počitniških zmogljivosti, ki so na morju, v hribih in toplicah oziroma po različnih turističnih krajih v Sloveniji in na Hrvaškem. Te zmogljivosti dosegajo več kot 90-odstotno zasedenost, saj na leto v njih počitnikuje okrog 6600 zaposlenih in upokojencev z družinami, letos pa opažajo, da je zanimanja za poletne rezervacije še več kot lani. Cene za apartma, dnevni najem, se gibljejo med 35 in 40 evri, letovanje pa je mogoče poravnati tudi v več obrokih.

Vredno jih je ohranjati

Primer podjetja, ki svojim zaposlenim ponuja počitniške zmogljivosti, je tudi Pivovarna Laško Union. Na voljo ima počitniške zmogljivosti na osmih različnih lokacijah po Sloveniji in Hrvaški, skupaj 17 počitniških enot. Zmogljivosti na Hrvaškem so vezane na obmorske lokacije; imajo prikolice na Malem Lošinju, mobilne hiške na Pagu in apartmaje v Červarju. Enote v Sloveniji pa zajemajo apartmaje v Kranjski Gori in na Bolfenku ter hiške v Termah Čatež in Olimju. Zaposleni, tudi upokojenci, se pogosto odločajo za koriščenje počitniških zmogljivosti. Lani so zabeležili 1225 gostov, zaposlenih in upokojencev z njihovimi družinskimi člani, ki so skupno opravili 5915 nočitev, kar je dobrih 10 odstotkov več nočitev kot leto prej. V Pivovarni Laško Union menijo, da so zmogljivosti cenovno dostopne zaposlenim. Sicer se z višanjem vzdrževalnih in drugih stroškov cene občasno spreminjajo, vendar še vedno ostajajo nižje oziroma konkurenčne tistim na trgu. Predvsem so vezane na dodatno ponudbo, ki jo bivanje na posamični lokaciji vsebuje, na primer da je v ceno vključeno končno čiščenje, posteljnina in/ali vstopnice za bazen. Ocenjujejo, da je glede na to, da so zaposleni zainteresirani in pozitivno naravnani do koriščenja počitniških zmogljivosti, te vredno ohranjati in vzdrževati. »Na tak način poskrbimo za njihovo zadovoljstvo, dobro počutje, ne le na delovnem mestu, temveč tudi v krogu najbližjih. Vse skupaj pa se odraža s še večjo pripadnostjo, pozitivno vpliva na organizacijsko klimo in na koncu tudi na celovito uspešnost podjetja,« so zapisali v pivovarni.