Kuka je letos na evropskih igrah osvojila bron, tekmovalki pa se zelo dobro poznata, saj ekipa Kosova večkrat trenira v Sloveniji skupaj z ekipo Sankakuja. V prejšnjih treh medsebojnih dvobojih je Apotekarjeva dobila zadnja dva, nazadnje letos v Tel Avivu.

Apotekarjeva je pred tem izgubila tudi v polfinalu. Ugnala jo je izkušena 28-letna branilka naslova in domačinka Šori Hamada že kmalu po začetku borbe, po 50 sekundah. Japonka si je priborila položaj, v katerem je lahko na roki varovanke Marjana Fabjana izvedla vzvod. Celjanki ni preostalo drugega, kot da je dvoboj predala.

»Ko si tako blizu kolajne, si jo seveda želiš. In prav to peto mesto, čeprav je vrhunski dosežek, je najbolj nehvaležno. Gremo naprej. Naslednji velik izziv so olimpijske igre in treba je vse pripraviti do tja,« je po tekmi dejala slovenska tekmovalka, ki je dosegla svojo najboljšo uvrstitev na SP.

O boju za bron pa: »S Kuko se res dobro poznava, veliko trenirava skupaj in ena za drugo veva za vsak korak, ki ga bo druga naredila. Danes je bila pač ona morda malce boljša, bolj pripravljena in zbrana ter zmagala.«

Suveren začetek prvenstva

V hramu japonskega juda, Budokan Areni v parku v neposredni bližini cesarske palače, je Apotekarjeva, ki je avgusta dopolnila 22 let, najprej po hitrem postopku opravila z Marie Branser iz Konga, ki jo je predčasno poslala s tatamija po vzvodu v parterju. Težji zalogaj je bila 23-letna Nemka Anna Maria Wagner, lani bronasta na EP v Izraelu.

V borbi za četrtfinale je morala Celjanka premagati še bronasto z azijsko-pacifiškega prvenstva Korejko Hyun-ji Yoon. Tri leta starejša tekmica je bila na blazini na videz brez možnosti, kljub temu pa se je borba prelevila v napeto srhljivko.

Najprej je Apotekarjeva dobila opomin, ker je tekmico nesrečno zadela s prstom v oko in za trenutek je na semaforju zasvetil celo rdeč karton, ki pomeni diskvalifikacijo. Minuto in 20 sekund pred koncem pa je Korejka slovensko borko presenetila z metom za vazari.

A kar 186 cm visoka pripadnica Slovenske vojske je potrdila, kar je ves čas kazala na tatamiju ter 43 sekund pred gongom končno le vrgla tekmico, metu za vazari pa je za predčasno zmago dodala končni prijem. Četrtfinalna tekmica je bila nato srebrna z azijsko-pacifiškega prvenstva Kitajka Ma Zhenzhao, ki je pred tem v prvem nastopu presenetila drugo nosilko, evropsko in svetovno podprvakinjo Guusje Steenhuis iz Nizozemske. V prejšnjih obračunih je vsaka od tekmovalk zmagala po enkrat, tokrat pa je imela Apotekarjeva tudi kanček športne sreče, saj si je tekmica poškodovala koleno, se sicer trudila, a po treh minutah in pol prejela še tretji opomin in izgubila.

V soboto bo Slovenija zastopana še z dvema tekmovalcema. V kategoriji nad 78 kg bo nastopila Ana Velenšek, v moški nad 100 kg pa Vito Dragić.