Včerajšnji dan je bil za slovensko atletiko zgodovinski. Minilo je namreč dvajset let, odkar je Gregor Cankar osvojil prvo slovensko kolajno na svetovnih prvenstvih. Vodičan je bil z izjemnim dosežkom 836 cm tretji v skoku v daljino. Spomnimo, da je bil v Sevilli svetovni prvak Kubanec Ivan Pedroso (856 cm), podprvak pa Španec Yago Lamela (840 cm). Avstralec Jai Taurima je na četrtem mestu le za en centimeter ostal za slovenskim rekorderjem, ki ga je do največjega uspeha popeljal trener Srđan Đorđević.

Slovenski atleti so v pripravah na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Katarju, ki bo konec septembra, dosegli nekaj odmevnih rezultatov. Najhitrejša Slovenka Maja Mihalinec je na močnem mednarodnem mitingu v Roveretu na 100 m zasedla drugo mesto. Atletinja Massa je s časom 11,47 za pet stotink sekunde zaostala za svetovno prvakinjo in olimpijsko podprvakinjo Američanko Tori Bowie. Odmevne slovenske nastope sta v Italiji začinili Anita Horvat, ki je bila s časom 52,50 tretja na 400 m, Agata Zupin pa je bila s časom 57,85 sedma na 400 m ovire.

»Za mano je še ena uspešna tekma in uvrstitev na mitingu visoke ravni. Pogoji niso bili najboljši, čeprav uradno merjenje vetra to ni pokazalo. Pred dnevi je Tori Bowie v Madridu tekla 11,09. Sama sem si sicer tokrat želela boljšega časa, a je na takem mitingu treba teči tudi tek za dobro uvrstitev. In s tem sem znova pridobila kar nekaj pomembnih točk za uvrstitev na olimpijske igre prihodnje leto,« je bila zadovoljna Maja Mihalinec.

Barbara Špiler je nastopila na mitingu v Budimpešti. Slovenska rekorderka v metu kladiva je z dosežkom 64,17 m zaostala za svojimi najboljšimi letošnjimi dosežki. Brežičanka je zasedla sedmo mesto, zmagala pa je Američanka DeAnna Price (74,80 m).