V soboto se izteka naknadni rok za dokončanje prenove dela Litijske ceste na odseku med Fužinsko cesto in Potjo na Breje. Ljubljanski župan Zoran Janković je na včerajšnji tiskovni konferenci napovedal, da bodo gradbeni delavci na tem odseku, če bo vreme ugodno, do nedelje položili fini asfalt, sicer pa bodo položili vsaj grobi asfalt. Vendar projekt prenove tega dela Litijske ceste v nedeljo še ne bo povsem končan, saj je Janković že napovedal, da pločniki do konca tedna še ne bodo dokončani.

Spomnimo, zaradi prenove je že od 10. aprila za ves promet zaprt odsek Litijske ceste v delu, kjer občina ureja komunalno infrastrukturo ter pločnik in kolesarsko stezo. Zapora Litijske je bila sprva predvidena do konca junija, vendar so se dela zavlekla v julij in avgust. V prvih dneh avgusta, ko je bilo jasno, da delavci družbe Komunalne gradnje ne bodo ujeli niti drugega roka za dokončanje Litijske ceste, so z občine sporočili, da so rok podaljšali do konca avgusta. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so takrat pojasnili, da je bilo za zamudo krivo obilno majsko deževje.

Občina je na tem delu Litijske ceste z evropskimi sredstvi gradila fekalno kanalizacijo, sočasno pa tudi drugo komunalno infrastrukturo. Za ureditev površin za pešce in kolesarje ob Litijski cesti bo občina plačala predvidoma nekaj manj kot 942.000 evrov, od tega je 525.000 evrov evropskih sredstev.

Tudi Poljanska cesta bo nared

V nedeljo bo po županovih besedah ponovno za promet odprta tudi Poljanska cesta, ki jo je občina prenavljala na odseku od Kopitarjeve ulice do Ambroževega trga. Sočasno bo končana gradnja na delu Ulice Janeza Pavla II., ki je potekala sočasno s prenovo Poljanske ceste in ureditvijo Prekmurskega trga v križišču Poljanske ceste, Poljanskega nasipa in Ambroževega trga.

Prenova Poljanske ceste se je začela sredi letošnjega marca. Občinski spletni portal Prominfo sicer kot datum za odpravo prometne zapore Poljanske ceste navaja sredino septembra, a so delavci podjetij Nigrad ter KPL in Prenove-gradbenik pohiteli z deli in bo ulica z začetkom šolskega leta ponovno odprta.

Z odpravo zapore Poljanske ceste bodo avtobusi na progah 2, 13 in 20 ponovno vozili po redni trasi, česar bodo najbolj veseli predvsem obiskovalci tržnice. Zaradi zapore Poljanske ceste namreč zadnje mesece Ljubljančani, ki se po nakupih na tržnico odpravijo z javnim prevozom, niso imeli na voljo najboljših avtobusnih povezav. Zaradi obvozov sta bili tržnici najbližji postajališči, na katerih so ustavljali mestni avtobusi, na Ilirski in Dalmatinovi ulici, kar pa je predvsem starejšim občanom precej otežilo obiskovanje tržnice.

S prenovo Poljanske ceste je občina uredila predvsem ustreznejše površine za pešce in kolesarje in nov Prekmurski trg. Pogodbena cena za celoten projekt je znašala 3,8 milijona evrov, od tega je občina 1,2 milijona evrov pridobila iz evropske blagajne.

Del Zaloške ceste bo zaprt v soboto in nedeljo

Janković je ob tem napovedal, da bodo v tem tednu asfaltirali tudi del razkopane Parmove ulice. Zagotovil je še, da so se pred začetkom šolskega leta trudili dokončati gradnje v bližini šol oziroma na območjih, kjer potekajo šolske poti, da bi lahko otroci varno prihajali v šolo.

Včeraj so se na odseku Zaloške ceste med Kajuhovo in Malenškovo pojavile obvestilne table, ki voznike opozarjajo, da bo Zaloška na tem delu od 31. avgusta do vključno 1. septembra zaprta za ves promet. Razlog zapore je prenova nivojskega prehoda železniške proge Ljubljana–Metlika čez Zaloško cesto pri Vodmatu, so povedali na Slovenskih železnicah.