Lani jeseni je v Stožice prišlo 2000 navijačev Mure, danes jih pričakujejo več kot 1000. Olimpija je s porazom v Kidričevem izgubila prvo mesto na lestvici in derbi bo tekma resnice za Ljubljančane: pokazala bo, kakšen je značaj zvezdniške zasedbe. Mura je razigrana, ima tekmo manj in za Olimpijo zaostaja le dve točki, zato ne skriva ambicij, da jo z zmago prehiti. Mura ima vse, kar potrebuje, da postane vsaj tretji klub v državi in zasede mesto, ki je bilo zadnja leta rezervirano za Domžale. Trener Ante Šimundža se je znal prilagoditi prekmurskemu okolju. Okrepitve iz sosednje Hrvaške so dodana vrednost. V igralcih, ki so bili odpisani v Mariboru, imajo dokazovanja željne mladeniče, ki so postali tako kakovostni (Lorbek, Sirk), da klub z njihovo prodajo polni blagajno.

Domžale – Aluminijdanes ob 18. uri, sodnik: Skomina

Tekma zadnjega in prvega, pri čemer sta vlogi zamenjani. Velike in milijonov evrov polne Domžale so zadnje, mali Aluminij pa prvi. Ker Domžalčani množično razprodajajo najboljše igralce (Vetrih, Nicholson, Dobrovoljc…), morajo kupovati tudi zamenjave za njih (Pišek, Sappinen, Vuklišević), ki bodo potrebovale še nekaj časa, da se uigrajo. Trener Simon Rožman komaj čaka konec avgusta, ko se izteče prestopni rok, v katerem si posamezniki žepe polnijo s provizijami, kar pri drugih vzbuja zavist. Na malem derbiju Ljubljanske kotline z Bravom so mrežo prvič v sezoni ohranili nedotaknjeno. Tudi po zaslugi zamenjave vratarja, ko je Ajdin Mulalić zamenjal Grego Sorčana. Glede na formo in stanje duha v slačilnici ter v pisarnah bo za Domžale uspeh že remi. Aluminij je hit poletja in bo skušal izkoristiti krizo Domžalčanov ter ostati na prvem mestu, na katero so se zavihteli po odmevni zmagi proti Olimpiji. V Kidričevem trener Slobodan Grubor le nadaljuje delo na temeljih, ki jih postavil Oliver Bogatinov. Osnova so jeklena obramba in hitri prehodi v napad. Z vsako dobro predstavo raste zanimanje za igralce Aluminija, zato je velika verjetnost, da bo po Luku Štoru klub zapustil še kakšen nogometaš. Najbolj vroči so vratar Janžekovič, branilca Martinović in Kontek ter vezisti Petrovič, Vrbanec in Leko.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Pišek, Klemenčič, Lazarević, Ibričić, Mujan, Sikošek, Karić, Podlogar, Rom, Gnezda Čerin. Aluminij: Janžeković, Jakšić, Martinović, Kontek, Amuzie, Petrovič, Vrbanec, Leko, Krajnc, Matjašič, Živković. Naš namig: 2.

Olimpija – Muradanes ob 20.15, sodnik: Perić

Trener Olimpije Safet Hadžić se je ves teden ukvarjal s tem, kako dvigniti nogometaše po porazu v Kidričevem, ki je bil posledica tega, da niso bili pravi v glavah, in prepričati tiste, ki imajo možnosti za odhod v tujino, da bodo povsem osredotočeni na obveznosti v Olimpiji, dokler so še člani kluba. »Velike ekipe znajo hitro pozabiti poraz in zmagajo na naslednji tekmi. Mura premore obilo kakovosti, mentalno trdnost, samozavest, pozitivno energijo in disciplino. V ofenzivnem delu je morda celo boljša od vodilnega Aluminija. Na razplet lahko vpliva marsikaj, tudi to, da ima ena ekipa dober dan, druga pa slabega. Proti Olimpiji vse ekipe igrajo na 150 odstotkih, a če gremo mi v tekmo s pravim pristopom, jo težko izgubimo, sicer pa zapademo v težave,« pravi Safet Hadžić. Olimpija je edina ekipa, ki je Mura po vrnitvi v prvo ligo še ni premagala, a so bile v lanski sezoni vse tekme zelo izenačene in razplet negotov. Bagnack, eden najboljših centralnih branilcev v ligi, ni več v kombinacijah, ker se poslavlja od kluba, Suljić je poškodovan, Maksimenko pa je zbolel. »Poraz v Kidričevem nas je malo zamajal, a kakovostno delo na treningih se bo obrestovalo,« je optimist defenzivni vezist Tomislav Tomić. »V Ljubljano prihajamo po zmago,« je enotno sporočilo iz slačilnice Mure.

Verjetni postavi – Olimpija: Vidmar, Boakye, Samardžić, Šme, Jurčevič, Tomić, Putinčanin, Savić, Cekici, Menalo, Vukušić. Mura: Obradovič, Šturm, Karamarko, Maruško, Kous, Šporn, Kozar, Šušnjara, Bobičanec, Horvat, Maroša. Naš namig: 0.

Triglav – Celjejutri ob 16. uri, sodnik: Blažić

Triglav je po udarnem startu v sezono, ko so igralci »leteli« po igrišču in je v Ljudskem vrtu padel tudi državni prvak Maribor, padel v negativno serijo treh porazov zapored. Strokovno vodstvo ocenjuje, da so igralci, ki upajo na prestop v tujino, pod (pre)velikim vplivom menedžerjev, zato niso povsem osredotočeni na igrišče. Porazi so v ekipo vnesli nesproščenost in strah pred napako, zato bo moral trener Dejan Dončić ob pomoči prvokategornikov Majcna, Mertlja in Tijanića uporabiti različne psihološke trike, da ekipo znova dvigne. »Želimo popraviti vtis z zadnje tekme doma proti Muri, kjer nismo zadovoljili s predstavo in pristopom. Pričakujem, da bo vsak posameznik v ekipi in v strokovnem štabu dal svoj maksimum,« pravi trener Triglava Dejan Dončić, ki upa, da bo dodano vrednost v ekipo prinesel 24-letni Filip Janković, najnovejša okrepitev iz Srbije, ki Slovenijo dobro pozna, saj je bil tudi član Domžal in Radomelj.

Dodatna težava za Kranjčane je očiten dvig forme Celjanov, ki po skalpih evropskih klubov Domžal in Maribora prekipevajo od samozavesti. Celjani se obenem krepijo z igralci iz Hrvaške (Čalušić, Božić, Plantak) in tako postajajo podružnica zagrebškega Dinama. Ker je Celje tipična razvojna ekipa, lahko zelo niha iz tekme v tekmo, zato Triglav jutri ni brez možnosti.

Verjetni postavi – Triglav: Arko, Arh Česen, Rogelj, Mertelj, Kuhar, Kryeziu, Mlakar, Tijanić, Udovič, Aliaga, Majcen. Celje: Rozman, D. Štraus, Stojinović, Zaletel, Vidmajer, Benedičič, Novak, Kerin, Božić, Lotrič, Vizinger. Naš namig: 0.

Rudar – Tabor Sežana jutri ob 18. uri, sodnik: Vinčić

Drugi krog in velika točka proti prvakom iz Maribora sta bila za zdaj zgolj svetel preblisk v neuspešnem velenjskem uvodu v novo sezono. Težko je reči, ali so k temu prispevali samo močni tekmeci ali pa se je na semaforju odrazil tudi boj za oblast v strokovnem štabu. Rudar je skupaj z Domžalami ena od dveh ekip brez zmage v prvih šestih krogih, popotnica v sedmega sta poraza brez doseženega zadetka v minulih dveh. Resda proti Olimpiji in Muri, ki sta ne nazadnje zgolj potrdila vlogo favorita. Janiju Žilniku je manevrski prostor zmanjšala tudi odsotnost poškodovanega Milana Tučića in Žige Škofleka, ki bo odslej igral v Rusiji za Orenburg. Bo strategijo za nujno zmago proti novincu iz Sežane gradil tudi z okrepitvama Oluićem in Koprivnikom?

Velenjčani so torej še brez zmage nasploh, Sežančani brez točke z gostovanj. Bližje kot pri lanskem drugoligaškem tekmecu Bravu so ji bili v Ljudskem vrtu, kjer so klonili šele z igralcem manj. Po odsluženi kazni se na klop vrača trener Andrej Razdrh, ki je po julijskem tipanju očitno že našel udarno enajsterico. Zaloga točk iz uvodnih krogov je dovolj velika za novo tekmo brez bremena zmage na vsaki tekmi, s katerim so se Kraševci soočali v lanskem drugoligaškem boju za naslov prvaka. V prvi ligi so jim dovoljeni tudi porazi.

Verjetni postavi – Rudar: Stopajnik, Trifković, Kašnik, Filipović, Vosnjak, Krefl, Kobiljar, Kitek, Radić, Petrović, Tomašević. Tabor Sežana: Rener, Ristić, Azinović, Zebić, Horvat, S. Babić, Sever, Mihaljević, Bongongui, Sikimić, Milošev. Naš namig: 1.

Maribor – Bravo jutri ob 20.10, sodnik: Šmajc

Še (vsaj) nekaj je Mariboru prinesla tekma z Ludogorcem. »No, to mi doživljamo doma,« je Darko Milanič v Razgradu skušal nazorno ponuditi pogled z drugega zornega kota. Kot se je Ludogorec mučil z Mariborom, se Maribor muči, lomi in prebija domače tekmece.

Do sedem je preštel Milanič. Sedmi teden sezone, jutri sledi že štirinajsta tekma. Ker so pripotovali šele ob pol petih zjutraj v Maribor, so bili včeraj vidno utrujeni. »To hočemo,« vseeno ponavljajo. Vedo, da bodo favoriti, kot vselej doma v prvenstvu, proti Bravu le še toliko bolj. »Kolikor smo lahko videli doslej, se zelo nizko, organizirano in kvalitetno branijo s 4-4-2, ne delajo veliko napak in imajo hitre izhode,« opozarja Milanič. Ni znal povedati, če in koliko bo rotiral tokrat. Se pa zaveda, da tokrat ohraniti mrežo nedotaknjeno ne bo dovolj. Kako (in s kom) zabiti? »Potrebujemo mirnost, veliko energije in razigranost, da bi prebili obrambo,« je tokratni recept.

Že lani je Dejan Grabić z Bravom namučil Maribor v pokalu (2:3). Šiškarji še iščejo odgovor na vprašanje, kakšna je gostujoča forma, saj so doslej v šestih krogih le dvakrat, a solidno gostovali. Resda so izgubili v Fazaneriji, a zabili tri gole (4:3), iz Celja, kjer je Maribor izgubil prejšnji teden, pa odnesli točko (2:2). Zelo verjetno bodo tudi brez prvega strelca Aljoše Matka, ki je posojen prav iz Maribora.

Verjetni postavi – Maribor: Pirić, Milec, Ivković, Peričić, Klinar, Pihler, Vrhovec, Hotić, Kronaveter, Kotnik, Zahović. Bravo: Vekić, Zec, Križan, Nukić, Ihbeisheh, Kirm, Mensah, Žinko, Vrljičak, Kancilija, Španja. Naš namig: 1.