Pa jim je le uspelo. Maribor se je v Razgradu proti Ludogorcu tako celovito vkopal, da je končno izkopal arheologijo lastnih evropskih uspehov. Arhetipski evropski nogomet vijoličastih. Da zdaj mariborski strokovni štab še toliko bolj poudarja, kako je to osnovni, uspešni in edini princip, ki v Ljudski vrt prinaša evropski nogomet tja do zime. Ne le enkrat, ne zgolj v gosteh. Darko Milanič komaj čaka, da Maribor v četrtek ponovi tako obrambno predstavo kot v Bolgariji v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Evropa. Ampak Stojčo Stoev, trener Ludogorca, ki je še bolj pod rezultatskim pritiskom kot Milanič, v to ne verjame. »Nikoli več v življenju ne bo ubranil vsega tega,« je jedrnato komentiral, kako je Kenan Pirić skupaj s prečko odnesel v Ljudski vrt aktiven rezultat.

Osnova branjenje, napad načela (ne)samozavest

Prav rezultat (0:0) je prevlad(ov)al nad vsem. Glavni cilj je bil dosežen. »Veseli smo, da po dolgem času nismo prejeli gola,« si je skoraj oddahnil Martin Milec. Tako ponoči v Razgradu kot danes popoldan v Mariboru. Morda najbolj legitimni sogovornik za oceno mariborske obrambe, ki ji poleg Valurja letos na trinajstih tekmah gola ni zabila le še Olimpija. »Morali smo se vrniti k osnovam in osnova je branjenje,« je vestno ponavljal Milec. Končno je tople besede lahko slišal tudi Pirić. Vsi so mu čestitali, je poudaril Milec. Ker to je tudi osnovni recept, kako sploh tekmovati z Ludogorcem. Da se vsi kolektivno branijo. Še posebej, ker je Dino Hotić tako razočaral z naivno izključitvijo in jih pahnil v še težji položaj. A so zmogli.

»Do zdaj smo bili postavljeni bistveno više in če bi tudi zdaj stali tako visoko, ne bi bilo dobro proti takšni kvaliteti, kot jo ima Ludogorec,« je danes analiziral Darko Milanič. Bolj je bila oddaljena tekma, pozabljena prečka Marcelinha in za las zgrešeno izobilje (sedemnajstih!) strelov, bolj je Maribor tuhtal, zakaj je bil nemočen v napadu. »Zaradi preteklih rezultatov nismo bili dovolj samozavestni, da bi v napadu igrali, kot znamo. Škoda, da nismo želeli malo več igrati,« je obžaloval Milec.

Popraviti izhode, a ne pustiti prostora

Za Milaniča je najbolj bistveno, da jim rezultat ponuja možnost napredovanja. Ampak ta sam po sebi še ne prinaša, kot je ocenil, bistveno večjih možnosti. »Ker še vedno igramo proti zelo močnemu nasprotniku, a verjamemo, da smo lahko dovolj moštveni, vse to ponovimo ter smo še boljši. Ne bomo smeli pustiti prostora, popraviti pa moramo izhode in ko bomo to izboljšali, bomo imeli priložnosti.«

Nenehno sta skupaj z Milcem ponavljala, da je prav tako obrambni način, s katerim je Maribor napredoval v ligo Evropa ali ligo prvakov. Že res, a brez gola v gosteh neposredno prek zadnjega kroga kvalifikacij ni šlo ne prek Rangersov, ne Celtica, niti Hapoela. Kje pa bodo našli možnosti za zadetek, če ne bodo želeli tvegati vse tja do enajstmetrovk? »Zadaj so zelo ranljivi,« je ocenil Milec. In nemudoma pristavil: »Ampak v napadu lahko vsak njihov igralec v vsakem trenutku odloči tekmo.«