Iz Macronovega urada so danes sporočili, da francoski predsednik dvomi v iskrenost Bolsonarovih okoljevarstvenih zavez, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Glede na odnos Brazilije v preteklih dneh lahko predsednik sklepa le, da mu je predsednik Bolsonaro na junijskem vrhu G20 v Osaki lagal,« so zapisali.

Bolsonaro je takrat izrazil po mnenju analitikov presenetljive okoljske ambicije glede na to, da je večkrat izkazal dvom v trditve o podnebnih spremembah in med drugim napovedal spodbujanje kmetijstva na račun izčrpavanja okolja.

Francoska vlada bo sporazum z Mercosurjem zdaj torej blokirala. Glede sporazuma je bila sicer že od samega začetka previdna. Po sklenitvi konec junija je francoska vlada nekaj dni pozneje sporočila, da Francija trgovinskega sporazuma zaenkrat še ni pripravljena ratificirati. Medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron dogovor tedaj označil kot »dober«, je vladna tiskovna predstavnica Sibeth Ndiaye dejala, da mora država najprej preučiti podrobnosti.

Macron je v četrtek požare v amazonskem pragozdu označil za mednarodno krizo. Kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih bo ta konec tedna gostil v Biarritzu, je pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu. Francosko predsedstvo je danes sporočilo, da države G7 že pripravljajo »konkretne ukrepe« glede požarov.

Okoljevarstvene organizacije pričakujejo konkretne korake

Macronov predlog sta že podprli nemška vlada in EU. »Razsežnost požarov na amazonskem območju je šokantna in nevarna, ne samo za Brazilijo in druge prizadete države, temveč za celoten svet,« je izjavil tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert. Na posledice požarov je opozorila tudi tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Do Macronovega predloga je medtem zadržana Finska, ki trenutno predseduje EU. Predsednik finske vlade Antti Rinne se je strinjal, da so požari v amazonskem pragozdu »grožnja celotnemu planetu«, izrazil je tudi »resno zaskrbljenost nad odnosom, ki ga je do svojih gozdov oblikovala Brazilija«. Poudaril pa je, da bi razprava na vrhu G7 brez prisotnosti vseh vpletenih držav »nakazovala kolonialistični način razmišljanja«.

Oglasile so se tudi okoljevarstvene organizacije, ki od Macrona pričakujejo »konkretne korake za zaščito okolja« na vrhu G7. »Voditelji glavnih zahodnih sil in Japonske bi morali zbrati pogum za sprejem ukrepov, saj državljani ne morejo prevzeti vse odgovornosti,« je poudaril Pierre Cannet iz Svetovnega sklada za naravo.

Po uradnih podatkih je letos v Braziliji izbruhnilo skoraj 73.000 gozdnih požarov, kar je največ po letu 2013 oz. kar 83 odstotkov več kot lani. Več kot polovica jih je zagorelo v amazonskem pragozdu. Kako velik je obseg požarov trenutno, ni jasno, je pa gost dim v minulih dneh prekril več mest, vključno z več kot 2000 kilometrov oddaljeno metropolo Sao Paolo, ki se je v ponedeljek zato sredi dneva znašla v temi.

Bolsonaro je v sredo namignil, da bi lahko bila za požare kriva »kriminalna dejanja« nevladnih okoljskih organizacij. Te so odgovornost za požare že zavrnile, Bolsonarove izjave po označile za povsem neodgovorne.