Odločitev Donalda Trumpa, da za nedoločen čas preloži za 2. in 3. september načrtovan obisk na Danskem, je med Danci izzvala začudenje in nejevero. Minuli teden je časnik Wall Street Journal razkril njegovo domislico, da se zanima za morebitni nakup Grenlandije, za dobro Aljasko veliko dansko avtonomno otoško ozemlje ob Arktiki. Tako v Köbenhavnu kot na Grenlandiji so jo sprejeli kot neslano šalo, a se je izkazalo, da je ameriški predsednik mislil povsem resno.

Grenlandija je grenlandska

Danska premierka Mette Frederiksen, ki je položaj zasedla po junijski volilni zmagi dotedanje leve in levosredinske opozicije, je v nasprotju s svojim predhodnikom Larsom Lokkom Rasmussenom, ki je idejo o ameriškem nakupu Grenlandije razglasil za gotovo prvoaprilsko šalo, razmišljanja o tem označila za absurdna. Očitno pri tem ni pričakovala, da bo Trump užaljeno reagiral na zbadljivke, ki so si jih Danci in Grenlandci privoščili na njegov račun.

Ko je Trump v nedeljo potrdil medijske navedbe, da ga zanima nakup z naravnimi viri bogatega in še v led ovitega otoka, je Frederiksenova isti dan med obiskom na njem še do dodala, da Grenlandija ni danska, ampak grenlandska, in izrazila upanje, da zadeva z nakupom ni mišljena resno. Zdaj, ob odpovedi Trumpovega obiska, pa je izrazila presenečenje in obžalovanje. V izogib Trumpovemu že prislovičnemu lomastenju po diplomatskem parketu je dodala, da so se Danci veselili napovedanega obiska ameriškega predsednika ter da po njenem mnenju odnosi med državama niso v krizi, saj so ZDA ena njihovih najtesnejših zaveznic.

Nespodobna odpoved obiska

Poznavalci zakulisja vedo povedati, da si je Bela hiša močno prizadevala za še en kraljevski obisk po tistem na britanskem dvoru. Danska kraljica Margareta je tako Trumpa in prvo damo Melanio kot šefinja države uradno na obisk povabila prejšnji mesec. Reakcija kraljeve palače na odpoved ameriškega predsednika je bila danes lakonična. Njena tiskovna predstavnica Lene Balleby je sporočila le, da so nad odločitvijo presenečeni in da nimajo k temu kaj dodati.

Predsednikov tvit, da je Danska zelo posebna država z izjemnimi ljudmi, ne more prikriti njegovega nespodobnega ravnanja, ki so ga bolj odkrito kot predsednica vlade kritizirali drugi danski politiki. Najbolj ostro bivši premier Helle Thorning Schmidt, ki je tvitnil: Torej, (Trump) je odpovedal obisk Danske, ker ta ne kaže zanimanja za pogovor o prodaji Grenlandije. Je to nekakšna šala? Globoko žaljiva za Grenlandce in Dance.« Še drugi bivši premier in tudi bivši generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmusse pa je v Trumpovi odpovedi videl tudi pozitivno plat, namreč da spodbuja razpravo o varnosti in okoljskih izzivih celotne Arktike ob brezpredmetnih diskusijah, kakršna je prodaja Grenlandije. Slednjo je Danka kolonizirala v 18. stoletju, njen sestavni del je postala 1953, od leta 1978 pa ima ozemlje z več kot 90 odstotki inuitskega prebivalstva samoupravo.