Vrhunec najmočnejšega slovenskega teniškega turnirja v Portorožu je bil slovenski polfinale, v katerem sta se pomerila ta trenutek najboljša slovenska igralca Aljaž Bedene (90. na svetu) in Blaž Rola (141.). Dvoboj je na tribunah osrednjega igrišča spremljalo okoli 1500 gledalcev, ki so po gladki zmagi s 6:3, 6:2 zaploskali Bedenetu za uvrstitev v finale. V njem se je Ljubljančan nepričakovano pomeril z Norvežanom Viktorjem Đurasovićem (429.), ki je bil v polfinalu boljši od lanskega zmagovalca, Francoza Constanta Lestienna. Bedene je v zadnjem dvoboju turnirja upravičil vlogo favorita ter na sedmem turnirju v Portorožu dosegel tretjo slovensko zmago po letu 2013, ko je bil najboljši Grega Žemlja, in 2014, ko je zmagal Blaž Kavčič. Bedene ostaja neporažen, odkar se je lani po britanski avanturi znova vrnil v Slovenijo. Dobil je vse štiri posamične dvoboje v Davisovem pokalu, prejšnji teden pa vseh pet tekem v Portorožu.

Aljaž Bedene se je s skrajnimi močmi uvrstil v polfinale. V petek je imel namreč pri rezultatu 6:3 in 4:1 dobljeno tekmo, a se je dvoboj s Slovakom Lucasom Kleinom (343. na svetu) nepričakovano zavlekel v podaljšano igro odločilnega niza. Ljubljančan je v Portorožu preveč nihal v igri, dvoboje pa dobival z borbeno igro in individualno kakovostjo. Ker je Rola dvoboje v Portorožu dobival gladko, se je zdelo, da bi lahko celo presenetil Bedeneta, s katerim sta ogromno skupaj trenirala. Rola je dvoboj izgubil na podoben način, kot je pred tem zmagoval. V prvih krogih manj uveljavljeni tekmeci na njegov servis niso izkoriščali priložnosti, tokrat pa jih ni Ptujčan proti 50 mest boljšemu Ljubljančanu, stalnemu članu elitne svetovne stoterice.

Zahvala Mihi Mlakarju

V finalu je Aljaž Bedene potrdil svojo kvaliteto, da redko izgublja proti manj uveljavljenim igralcem. V prvem nizu je diktiral tempo, po drugem odvzemu servisa pa ni izkoristil začetnega udarca. Izgubljeno je popravil v naslednji igri ter dobil niz s 7:5. V drugem je najboljši slovenski igralec slabše začel, po zaostanku z 0:3 pa dobil šest iger zapored ter osvojil že svoj 16. turnir serije challenger. Doslej je v finalih tovrstnih turnirjev izgubil le dvakrat.

»Ves turnir sem se predvsem boril sam s seboj. Imel sem vzpone in padce, a z borbeno igro in ob podpori s tribun nadomestil izgubljeno. Posebna zahvala gre trenerju Mihi Mlakarju, ki mi je priskočil na pomoč. V finalu pa sem imel malce več treme, ker me je gledal predsednik države Borut Pahor,« je po turnirski zmagi povedal Aljaž Bedene. »Lahko sem zadovoljen, da sem igral proti tekmecu iz najboljše stoterice, ki iz tedna v teden igra na največjih tekmovanjih. Bedene mi ni pustil razviti igre, kar je seveda njegova kvaliteta,« je priznal Viktor Đurasović.

Bedene in Rola sta si v Portorožu z nagradnim skladom 46.600 evrov priborila večji del denarne pogače. Korist bosta imela tudi na današnji svetovni lestvici, saj bo Bedene z 80 točkami za zmago v Portorožu uvrščen na 80. mesto, Rola pa bo s 141. mesta napredoval na 126. Ptujčan bo imel naporne dni, saj ga v New Yorku že jutri čaka prvi krog kvalifikacij za nastop na zadnjem letošnjem turnirju največje četverice. Z nastopom v Portorožu je Rola pokazal pripadnost slovenskemu tenisu, ki bo moral znova stopiti skupaj sredi prihodnjega meseca, ko bo Slovenija v Davisovem pokalu gostovala v Egiptu.

Črni madež le odnos Kavčiča in Teniške zveze Slovenije

Da portoroška pravljica ni bila popolna, je poskrbel Blaž Kavčič. Posredno je vključena tudi Teniška zveza Slovenije, ki se z Ljubljančanom ni dogovorila za nastop. Enemu najboljših slovenskih igralcev vseh časov je prekipelo v Italiji, kjer je tekmoval v času portoroškega turnirja. Na svojem profilu na družbenem omrežju je objavil pismo, v katero je vpletel tako najboljša slovenska igralca Aljaža Bedeneta in Blaža Rolo kot vodstvo teniške zveze. Nekdanji zmagovalec portoroškega turnirja se je obregnil ob startnino, ki naj bi jo za najmočnejši turnir v Sloveniji prejela Bedene in Rola. Medtem ko se je Bedene v profesionalnem slogu, ki ga izžareva na vsakem koraku, odkar znova igra za Slovenijo, vzdržal komentarja, je Rola odločno zanikal, da je prejel kakršen koli denar za igranje v Portorožu. Kavčič je vztrajal pri svojem tudi v intervjuju za sobotno Ekipo, v katerem je povedal, da je bistvo vseh sporov njegov odnos z direktorjem teniške zveze Gregorjem Krušičem.

Tudi ta čas najboljša slovenska teniška igralka Polona Hercog nima dobrih odnosov s teniško zvezo, čeprav je njen predsednik Andrej Slapar prejšnji teden v intervjuju za Dnevnik dejal, da so ji vrata vselej odprta. Zdi se, da tako Polona Hercog kot Blaž Kavčič in navsezadnje tudi kakšna druga slovenska igralka potrebujejo malce več pozornosti ali vsaj individualne obravnave. Če je ne bodo dobili, se ne bodo umirili. Znano pa je, da njihov glas seže v deveto vas.

Aljaž Kos: Igrišče A bo prihodnje leto uporabno

Direktor portoroškega turnirja Aljaž Kos je imel po koncu turnirja razlog za zadovoljstvo. »Izkazalo se je, da se je splačalo potruditi, da sta v Portorožu nastopila najboljša slovenska igralca. Upravičila sta svoji mesti na svetovni lestvici. Osebno sem bil zadovoljen, da sta se pomerila v polfinalu, saj smo v tem primeru zanesljivo dobili finalista. Kaj pomenijo dobri slovenski nastopi, se je poznalo na tribunah, ki so bile od srede naprej obiskane precej bolje kot prejšnja leta,« pravi Aljaž Kos.

Mariborčan se je ozrl v prihodnost turnirja. »Problematično je tako imenovano igrišče A, ki ne zadovoljuje potreb. Prihodnje leto ga bomo preplastili, tako da bo uporabno tako za trening kot prestavljene dvoboje zaradi slabega vremena. Sicer smo v Portorožu izpeljali vse aktivnosti, kot smo si želeli,« dodaja Kos, ki ni ostal ravnodušen glede Blaža Kavčiča. »Želel bi si, da bi v Portorožu vsako leto igrali vsi najboljši slovenski igralci. Ne valim krivde na nikogar, a menim, da bi morala biti komunikacija boljša in da bi morali vsi pokazati več razumevanja,« meni Kos, sicer predstavnik glavnega pokrovitelja Zavarovalnice Sava. »Imamo znanje, da bi portoroški turnir dvignili na višjo raven. V tem primeru bi morala pristopiti k poslu največja slovenska podjetja,« sklene Kos.