Plačilo uporabe javnih polnilnih postaj za električna vozila bo tako mogoče prek rednih mesečnih položnic, sistem pa temelji na uporabniški kartici.

Gremo na elektriko

Kot je pojasnil predsednik uprave Gen-I Robert Golob, storitve uporabnikom niso želeli ponuditi brezplačno, da bi se ti vendarle odgovorno zavedali pomena e-mobilnosti, toda mesečna naročnina je le en (1) evro + 22-odstotni DDV, torej 1,22 evra. Polnjenje porabljene električne energije bo prvih 12 promocijskih mesecev brezplačno, pozneje jo bodo obračunavali po ceniku, ki jo ima vsak uporabnik za ostalo elektriko, kar naj bi pomenilo le nekaj evrov mesečno – ne glede na lokacijo polnjenja v okviru sistema Gremo na elektriko.

Za razmeroma enostavno uporabniško ponudbo stoji veliko tehnološkega znanja. Novost so začeli graditi z lastnimi izkušnjami, saj so v ta namen pred dobrim letom začeli kupovati le električne avtomobile. V dobrem letu so uspeli elektrificirati že več kot polovico lastnega voznega parka. Tako ima družba zdaj najštevilnejši vozni park z električnimi vozili za lastne potrebe v Sloveniji. Za te potrebe so na treh poslovnih lokacijah (Ljubljana, Nova Gorica in Krško) zagotovili lastno infrastrukturo polnjenja, skupno 25 postaj. Zaposleni so tako z uporabo in izmenjavo električnih avtomobilov zbirali izkušnje v praksi in pomagali nadgrajevati sistem polnilnic, ki temeljijo na tehnologijah pametne optimizacije. Ponujajo rešitve, ki ne zahtevajo večjih stroškov za nadgradnjo omrežja ali priključkov. Sistem namreč prepozna nujnost polnjenja priklopljenih avtomobilov, kar pomeni, da prej začne oziroma pospeši polnjenje z večjo močjo tistih avtomobilov, katerih baterije so bolj izpraznjene.

Razvijajo nove projekte

Tehnologija tako preprečuje preveliko obremenitev omrežja, ki bi lahko nastala ob hkratnem polnjenju vseh avtomobilov s polno močjo. Na področju celovite energetske oskrbe razvijajo še nove projekte, ki bodo omogočili polnjenje električnih vozil brez nepotrebne nadgradnje obstoječe infrastrukture, in razvijajo poslovne modele v povezavi s hranilniki energije in proizvodnjo iz sončnih elektrarn, ki bodo povezani z visokotehnološkimi IT-rešitvami.

In kot še poudarjajo v GEN-I, svet potrebuje odločne in hitre spremembe: »Razmere v svetu, skupaj z našo zavestjo po ohranjevanju okolja in zmanjševanju ogljičnega odtisa, narekujejo korak proti zeleni transformaciji. Vse svoje intelektualno znanje usmerjamo v razvoj novih, zelenih tehnologij prihodnosti, pogosto pa zanemarjamo vpliv, ki ga imamo na okolje kot posameznik. Spremeniti moramo torej svoje navade in prevzeti odgovornost, ki jo nosimo do bodočih generacij.« (ktm)