Štiridesetletni Zapata, nekdanji prvak v vožnji z vodnimi skuterji, se je namenil preleteti Rokavski preliv iz mesta Sangatte na severni obali Francije do pristanišča v britanskem mestu Dover na južni obali Velike Britanije, ki sta oddaljena okoli 35 kilometrov. Podvig je nameraval izvesti stoječ na leteči deski.

Podoben poskus 25. julija, na 110. obletnico prvega preleta Rokavskega preliva z letalom, mu je spodletel, saj je padel v vodo, ko je vmes poskušal pristati, da bi dotočil gorivo. V nahrbtniku ima namreč okoli 35 kilogramov kerozina, kar je dovolj za približno 10 minut letenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes pa mu je podvig uspel. Po uspešnem preletu je dejal, da je »vse šlo odlično«, še vedno pa mu je velik izziv predstavljal pristanek za oskrbo z gorivom po treh četrtinah preletene poti. Tokrat je imela ladja, na kateri je pristal, večjo pristajalno površino.

Pred desetimi dnevi se mu je sicer ob padcu v vodo leteča deska poškodovala, a je njegova ekipa delala po več ur na dan, da jo je popravila.

Zapata je letečo desko razvijal zadnja tri leta, čeprav je pri prvem poletu z njo izgubil dva prsta, ki mu ju je posrkalo v turbine.

Že doslej je bil nosilec Guinessovega svetovnega rekorda za najdaljši polet z letečo desko, za 2,2 kilometra dolg polet preko Sredozemskega morja aprila 2016. Današnji podvig pa bi mu morali kot rekord še priznati.