Kosovska vlada je na 100 odstotkov zvišala carine na uvoz blaga iz Srbije 21. novembra 2018. Vlada v Prištini med drugim zahteva, naj Srbija prizna neodvisnost Kosova, dokler se to ne zgodi, pa pri dodatnih carinah na blago iz Srbije ne popušča.

Ljajić je v nedavni izjavi za časnik Večernje novosti izrazil bojazen, da bodo srbski izvozniki trajno izgubili kosovski trg. Osemmesečni padec vrednosti izvoza za 260 milijonov evrov je neposredni finančni učinek, vendar bo dolgoročna škoda še večja, saj bo naše gospodarstvo morda trajno izgubilo ta trg, je dejal.

Po pričakovanjih so sosede Srbije trgovinski spor že izkoristile. Samo v maju je Grčija vrednost izvoza svojega blaga na Kosovo kar potrojila, Madžarska, Slovenija, Bolgarija in Hrvaška so ga povečale za več kot 2,5-krat, Makedonija za 50 odstotkov.

Dokler trajajo sankcije, Beograd vztrajno zavrača pobude, da bi vnovič stekel dialog med Srbijo in Kosovim, katerega pobudnica je EU, vendar že več mesecev leži na ledu. Francoski predsednik Emmanuel Macron si prizadeva, da bi septembra v Parizu organizirali izredni vrh o vprašanju Kosova, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Po nedavnem odstopu predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja so za 8. september na Kosovu sklicane predčasne volitve.