Hamzo bin Ladna, sina zloglasnega Osame bin Ladna, naj bi ubili v vojaški operaciji, v katero je bila vpletena ameriška vojska. Trumpova administracija je potrebovala nekaj časa, da je potrdila njegovo smrt. Najbrž je vanjo vpletena, a še ni jasno, na kakšen način. Ameriški uradni viri so zelo skopi glede vseh podrobnosti, niti tega ne povedo, kdaj in kje je umrl. Najbrž je šlo za napad brezpilotnega letala na območju med Pakistanom in Afganistanom, kjer je umrl tudi Hamzov oče leta 2011. Predsednik Donald Trump, ki je sicer znan po svoji gostobesednosti, je v sredo na vprašanje novinarjev v Beli hiši o smrti bin Ladnovega sina lakonično dejal: »Tega ne bom komentiral.«

Še letos februarja so na ameriškem zunanjem ministrstvu ponujali milijon dolarjev za vsako informacijo o tem, kje je Hamza. »Na spletu objavlja videosporočila in poziva svoje privržence, naj izvajajo napade proti ZDA, da bi se tako maščevali za umor očeta maja 2011, ki ga je izvedla ameriška vojska,« je pisalo v sporočilu ameriškega zunanjega ministrstva februarja 2019. A očitno je bil Hamza že pred februarjem ubit.

Nejasna vloga Hamze v Al Kaidi

Menda je bil drugi mož Al Kaide, takoj za Egipčanom Ajmanom Al Zavahirijem. Pravzaprav ni jasno, kakšno vlogo je imel Hamza v Al Kaidi. Vsekakor je bil zelo pomemben na propagandnem področju, vprašanje pa je, ali je imel vpliv na vodenje organizacije. V zadnjih letih se je pojavljal v propagandnih sporočilih Al Kaide. Leta 2017 se je njegova podoba pojavila skupaj z očetovo v plamenih newyorškega Svetovnega trgovinskega centra. Ob nekarizmatičnem, togem in že precej starem Al Zavahiriju, ki se je v zadnjih osmih letih pustil prehiteti Islamski državi, naj bi dal nov zagon Al Kaidi. Sicer se v zadnjih letih o Al Kaidi zelo malo govori predvsem zato, ker se je Al Zavahiri odločil, da ne bo napadal Zahoda, pač pa bo raje oblikoval široko koalicijo pridruženih in v veliki meri avtonomnih skupin iz Sirije, Jemna, Afganistana, Somalije in Sahela. Pridobiti si prizadeva plemenske voditelje, gospodarje vojne in pomembne imame.

Še lani je Hamza v svoji zadnji izjavi na spletu grozil svoji domovini Savdski Arabiji in pozival ljudstvo na Arabskem polotoku k uporu. Leta 2015 se je prvič prek zvočnega posnetka obrnil na privržence Al Kaide in jih s sklicevanjem na očeta pozival k zrušitvi režimov »nevernikov« v islamskem svetu. Sirske džihadiste je pozval k enotnosti, kar naj bi omogočilo osvoboditev Palestine.

Želel po očetovih stopinjah

Rodil se je leta 1989. Z očetom naj bi se preselil v Afganistan leta 1996. Kot dvanajstletni deček pa je po napadih 11. septembra 2001 s svojo družino zbežal v Iran, kjer naj bi ostal do leta 2010. Pisma, ki so jih Američani odkrili po smrti očeta, kažejo, da ga je Hamza prosil, naj mu z urjenjem omogoči, da bo lahko šel po njegovih stopinjah.

Sicer je imel Osama bin Laden vsaj 20 otrok s petimi ženami. Pisma po njegovi smrti kažejo, da je bil zlasti naklonjen Hamzi, petnajstemu otroku tretje žene. Že prej so umrli trije bin Ladnovi sinovi, ki bi lahko vodili Al Kaido. S smrtjo Hamze pa je pod vprašajem dinastično načelo te organizacije, ki še naprej ostaja nevarna.