Manjše medijsko zanimanje bo drugoligaško tekmovanje ponovno postavilo v senco prve lige, vendar bo letošnja sezona ena bolj privlačnih. Med šestnajsterico je kar enajst ekip, ki so že igrale v prvi ligi, med katerimi sta Koper in Gorica že osvajala državne naslove. Gorica je za Mariborom celo druga najuspešnejša ekipa v samostojni Sloveniji, saj je bila štirikrat državni in trikrat pokalni prvak. Že v prvem krogu bo več medsebojnih dvobojev nekdanjih prvoligaških tekmecev.

Najbolj sveži bodo spomini na novomeškem Portovalu, kjer sezono odpirata Krka in Koper. Primorci so po mnenju večine poznavalcev prvi kandidati za končno zmagoslavje. Ekipi sta se v prvi ligi nazadnje srečali v zaključku sezone pred dvema letoma, Novomeščani pa so takrat iz Kopra, ki je čakal pričakovano odločitev licenčne komisije, odnesli vse tri točke. Po sprehodu skozi četrto in tretjo ligo bo druga zrelostni izpit triletnega vračanja v elitno deseterico. Kozlički, ki bodo morda spet postali rumeno-modri, saj naj bi povratnik na čelo kluba Ante Guberac razmišljal tudi o vrnitvi na prejšnjo celostno podobo, so pred zahtevno nalogo. Prav vsaka točka, ki jo bodo nekje po nepotrebnem pustili, bi lahko podaljšala vračanje. Kakšen pritisk je to, je najbolj nazorno predstavil sežanski trener Andrej Razdrh, ki je bil v njihovi koži v minuli sezoni: »Ko se bojuješ za prvaka druge lige, moraš vsako tekmo zmagati, v prvi lahko tudi kakšno izgubiš.«

Pred podobnim izzivom so tudi v Novi Gorici, kjer prav tako napovedujejo, da bodo drugoligaši le eno sezono, pa tudi na Ptuju, v Lendavi in v Radomljah, a s to razliko, da niso tako glasni kot na severu in jugu Primorske. Gorica je zgodba o smoli, saj se ji je zgodovinski prvi izpad v drugo ligo zgodil po štiriletni kalvariji pospravljanja za Parmo. Je torej energija, ki so jo potrebovali v pisarnah, v ključnih trenutkih manjkala na igrišču? Pogon ostaja prvoligaški, plače igralcev tudi, začenjajo pa, kako ironično, na zelenici nekdanjega najhujšega rivala v Ajdovščini, kjer bodo zaradi prenove športnega parka gostili nekdanjega prijatelja Primorja Beltince.

Zanimivo je, da se med kandidate za vrnitev ne omenja prvega osmoljenca lanske prve lige, Krškega. Bi pa lahko Posavci napadli iz ozadja. Razmerje moči med dnom prve lige in vrhom druge lige bi lahko pokazala že uvodna tekma z Radomljami, ki bodo spet čakale v zasedi. Ta dvoboj se zdi eden najbolj negotovih v prvem krogu, ne pa edini. Boj za sredino lestvice začenjajo Rogaška in Bilje ter Brda in Dravograd. Ptujčani želijo kandidaturo za vrh napovedati v Dekanih, Dob, ki je vedno blizu, pa pri Fužinarju, Nafta si ne sme privoščiti slabega starta proti Brežicam. Pričakovanje uvoda v sezono bi utegnilo biti malce manj stresno za tiste, ki imajo drugoligaške tekme v nogah. Nekoliko bolj previdno bi zato utegnili začeti ekipi, ki prihajata od spodaj, Koper in Dravograd, kot tudi Gorica in Krško od zgoraj. Ni namreč zahteven samo prehod na višji, ampak tudi na nižji nivo.