Dva tedna po odprtju nove sezone v prvi slovenski nogometni ligi se na sceno vračajo drugoligaši, ki bodo ta konec tedna odigrali tekme uvodnega kroga. Med šestnajsterico klubov v drugi ligi je enajst nekdanjih prvoligašev, kar obeta eno najzanimivejših sezon v zgodovini tekmovanja. Končni zmagovalec si bo zagotovil neposredno vstopnico za prvo ligo, drugouvrščeno moštvo pa si bo preboj v najvišji rang poskušalo zagotoviti prek kvalifikacij. Izpadla bosta zadnja dva udeleženca.

Koper brez vpliva Borisa Popoviča

Največ predstavnikov ima primorska regija, ki jo bodo zastopali Gorica, Koper, Jadran, Bilje in Brda. Pred začetkom sezone prevladuje prepričanje, da je Koper po finančnem zlomu in hitrem napredovanju v zadnjih letih osrednji favorit za osvojitev drugoligaške krone. Potem ko se je kolektiv z Bonifike osvobodil vpliva nekdanjega župana Borisa Popoviča, ima novo priložnost za vrnitev na veliki oder. Koprčane bo v novo sezono popeljal trener Miran Srebrnič, ki je žel uspehe na Goriškem. Ko so ga zamenjali, je Gorica prvič v samostojni državi izpadla v drugo ligo. Najbolj zveneča okrepitev Kopra je Dare Vršič, ki se ob koncu kariere vrača na Obalo. Vodstvo kluba z Antejem Gubercem na čelu je v svoje vrste pripeljalo izkušena Igorja Nenezića in Gorana Galešića, iz Domžal pa je prišel obetavni Žan Žužek. Od uvodnih tekem Kopra bo odvisno, ali bo klub posegel po dodatnih okrepitvah.

Pod drobnogledom javnosti bo tudi Gorica, ki si je ob koncu minule sezone privoščila hud spodrsljaj z izpadom iz prve lige. Kot v današnjem intervjuju na teh straneh priznava tudi prvi funkcionar kluba Hari Arčon, so v moštvu manjkali nosilci igre iz predlanske sezone. Pred začetkom drugoligaškega dogajanja so v Gorici vendarle zadržali skoraj celotno ekipo, ki je z neuspešnimi spomladanskimi kvalifikacijami zakuhala selitev med drugoligaše. Goričani so se okrepili v pisarni, kjer bo naloge športnega direktorja opravljal donedavni nogometaš Miran Burgič. Gorica je za trenerja postavila izkušenega Borivoja Lučića, ki slovi po delu z mladimi nogometaši. Cilj kluba je takojšnja vrnitev v prvo ligo, kar bo v ostri konkurenci zahtevna naloga. Gorica bo domače julijske in avgustovske tekme odigrala v Ajdovščini, saj v športnem parku prenavljajo igrišče. Najbolj zveneče ime moštva ostaja Etien Velikonja, ki je bil med največjimi osmoljenci zadnje tragične goriške sezone.

Madžari sestavili Nafto s tujci

Boju za najvišja mesta bi se lahko priključile vsaj še Nafta, Radomlje in Drava, ki se bodo predstavile s prenovljenimi zasedbami in novimi trenerji. Potem ko je bila Nafta že lani med glavnimi kandidati za vrnitev v prvo ligo, je spomladi razočarala in pristala na skromnem petem mestu. V Lendavi se širi vpliv madžarskih vlagateljev, ki so za trenerja postavili Slovaka Mariana Sluka. Igralski kader je večinoma sestavljen iz tujske legije, v kateri prevladujejo madžarski in hrvaški nogometaši.

Prevetreno zasedbo Radomelj bo vodil nekdanji napadalec Oskar Drobne. Moštvo je med drugimi zapustil prvi strelec minule sezone Anel Hajrić, klub pa je dobil odškodnino za njegov prestop v belgijskega drugoligaša Lokeren. Na klopi Drave se bo predstavil Muamer Vugdalić, ki je spomladi že po petih tekmah pogorel v Radomljah. Nevaren nasprotnik bo ravenski Fužinar, ki je zadržal večino igralcev iz minule sezone. Priključil se jim je Tadej Trdina, ki je nekoč igral v avstrijski ligi. Med zanimivejšimi drugoligaši bo novinec Dravograd, za katerega nastopa nekdanji reprezentant in strelec pomembnega gola za uvrstitev Slovenije na svetovno prvenstvo 2010 Nejc Pečnik. Korošci imajo mlado zasedbo, ki jo bo vodil David Peršič. Med prepoznavnimi obrazi v Dravogradu ni več Roberta Korena, ki se je preselil v Celje.

Olimpija in Dinamo v Brežicah

V Posavju se obeta lokalni derbi med Krškim in Brežicami. Krško je lani tudi zaradi sporov znotraj kluba plačalo visoko ceno z izpadom iz prve lige, Brežice pa so imele ob neresnem Ankaranu največ sreče v krčevitem boju za obstanek med drugoligaši. Brežičani tesno sodelujejo z Olimpijo in Dinamom iz Zagreba, od koder prihaja tudi novi trener Vitomir Butorac. V novi sezoni bo vodil oba sinova nekdanjega hrvaškega reprezentanta Zvonimirja Solda. Krško je skorajda v celoti zamenjalo postavo in na klop vrnilo Iztoka Kapušina. Edinega dolenjskega drugoligaša Krko bo vodil Ljubljančan Zoran Zeljković, ki mu v minuli sezoni ni uspelo obdržati Ilirije v drugi ligi.

Jadran je v Dekanih prenovil glavno tribuno in namestil sedeže. Trenerja Nedžada Okčića je zamenjal Erik Kržišnik, ki se je na Primorsko preselil iz Velenja. Rogaško bo vodil Damjan Romih, Brda pa David Peršič. Oba kluba sta pred novo sezono prevetrila igralski kader. Pomlajeni Beltinci so med zadnjimi predstavili novega trenerja Radovana Karanovića. Bilje računajo na ponovitev lanske sezone, ko so drugo ligo sklenile v sredini lestvice. Dobljani želijo pod vodstvom Nenada Toševskega ohraniti status zanesljivih drugoligašev.