V napadu afganistanskih talibanov na mednarodni vojaški konvoj pri Kabulu so bili danes hudo ranjeni trije hrvaški vojaki, eden je kasneje poškodbam podlegel. Kot je navedel predstavnik zveze Nato v Afganistanu, je bil konvoj petih oklepnih vozil brez oborožitve pod britanskim poveljstvom na poti na letališče. V vsakem vozilu so bili po trije vojaki. V tistega s hrvaškimi se je zaletel samomorilec na motociklu z eksplozivom. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

To je prva smrtna žrtev med hrvaškimi vojaki v Afganistanu, odkar so se ti leta 2003 pridružili misiji Nata v tej državi. Omenjena trojica, ki je svetovala afganistanskim policistom v okviru misije Odločna podpora, je bila del 23-članskega hrvaškega kontingenta, ki deluje pod britanskim poveljstvom.

Hrvaško obrambno ministrstvo je ubitega vojaka identificiralo kot Josipa Briškega. V napadu je dobil hude poškodbe glave in kasneje umrl v vojaški bolnišnici v zračnem oporišču Bagram, ki jo vodijo ZDA. »V bolnišnici v Bagramu so za vojaka naredili vse, kar se je dalo, vendar je zaradi hudih poškodb umrl,« je sporočilo obrambno ministrstvo.

Hrvaški mediji navajajo, da je bil doma iz Sesvet, najbolj vzhodnega dela Zagreba. Sedemindvajsetletnik je po izjavah sosedov za Večernji list v vojsko odšel pred petimi leti, to pa je bila njegova prva mednarodna misija, na katero je odpotoval marca. Jutarnji list poroča, da je po vrnitvi načrtoval cerkveno poroko s soprogo, s katero sta se pred odhodom poročila civilno in krstila sina.

Sožalje ob njegovi smrti sta izrekla tudi slovenski predsednik Borut Pahor in obrambni minister Karl Erjavec.

Ranjena vojaka sta stara 32 oziroma 27 let, doma iz Osijeka in Vinkovcev. Ranjena sta v roke in noge in sta v stabilnem stanju, je dejal hrvaški obrambni minister Davor Krstičević.

Talibani in ZDA se v Afganistanu že nekaj časa pogovarjajo o končanju vojne, ki se je začela po terorističnih napadih na ZDA leta 2001, ker vladajoči talibani niso hoteli izročiti voditeljev Al Kaide. Ta teden bo v Katarju stekel osmi krog pogovorov o miru.

Pripadniki slovenske vojske v Natovi misiji v Afganistanu sodelujejo od leta 2004, trenutno jih je tam osem, delujejo pa v Heratu na zahodu države. Skupno se jih je v Afganistanu izmenjalo več kot tisoč. Smrtnih žrtev med njimi ni bilo.