Aleksander Skvorcov iz ruske vesoljske agencije Roskozmos, Andrew Morgan iz ameriške Nase ter Luca Parmitano iz Evropske vesoljske agencije (Esa) so v soboto proti ISS poleteli s kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu. Za 400 kilometrov dolgo pot na vesoljsko postajo so potrebovali šest ur.

Tako izstrelitev kot priključitev na ISS sta potekali brez zapletov in sta bili po ocenah strokovnjakov "kot iz učbenika".

Nova tričlanska posadka je na ISS prispela danes ob 0.48 po srednjeevropskem času, 50 let za tem, ko sta Nasina astronavta Neil Armstrong in Buzz Aldrin pristala na Luni. Morgan je pred poletom poudaril, da je zanj in oba kolega posebna čast, da na ISS odhajajo ob tako pomembni obletnici.

Trojica se je na ISS pridružila Američanoma Christini Koch in Nicku Hagueu ter Rusu Alekseju Ovčininu, ki so v vesolju že 130 dni. Parmitano naj bi v drugi polovici šestmesečne misije kot prvi Italijan v zgodovini prevzel poveljevanje ISS.

Šestmesečna misija bo v znamenju prvega pristanka na luni. Celo v emblemu posadke je orel, ki je bil tudi simbol posadke Apolla 11, ki je kot prva stopila na Luno. Trojica se sicer velikega dogodka verjetno ne spominja; v času pristanka na edinem Zemljinem naravnem satelitu je namreč živel le danes 53-letni Skvorcov.