Med dvema zaporednima dirkama v Indoneziji (VN Indonezije v Palembangu in VN Azije v Semarangu) v enem tednu si je Gajser med pripravami za drugo preizkušnjo privoščil krajši oddih z dekletom Špelo na Baliju. Obiskal je safari, deskal na valovih in užival v naravi, a pri tem ni pozabil na fitnes in telesno pripravo. Toda nastop v Semarangu se za šampiona ni začel najbolje, kajti v vožnji na čas pred kvalifikacijami je grdo padel in si poškodoval gleženj. Z veliko pomočjo svojega fizioterapevta je bil sposoben za nastop, v kvalifikacijah, v katerih ni vozil na polno, pa je bil tretji za Francozom Romainom Febvrejem in Nizozemcem Glenom Coldenhoffom.

V vročem (35 stopinj Celzija) in zelo vlažnem Semarangu, ki tudi v letu 2020 ostaja v koledarju dirk za SP, je Gajser v prvi vožnji odlično startal in se takoj prebil na prvo mesto. Med samo 22 tekmovalci je že po osmih minutah padel Romain Febvre, ki je zvil krmilo motorja in je moral v boks. Po dobrih dvajsetih minutah je padel tudi takrat drugouvrščeni Latvijec Pauls Jonass, ki je pri padcu prebil zaščitno ograjo ob progi, vendar se je hitro pobral iz luknje in (neuspešno) nadaljeval vožnjo. Na peščeno-glinenem ovalu z dolžino 1730 metrov, ki so ga prireditelji še dodatno močili z vodo, je Gajser suvereno vodil od starta do cilja in si privozil uvodnih 25 točk za SP.

V drugi vožnji je 22-letnik iz Pečk pri Makolah startal za odtenek slabše, a je že po minuti vožnje ujel in prehitel vodilnega Švicarja Jeremyja Seewerja. Nadaljevanje dirke je potekalo po scenariju iz prve vožnje – Gajser je bil razred zase in zlahka zmagal, pri čemer je tudi tokrat v zadnjem delu malce stopil s plina in tako varčeval z močjo, energijo in motorjem. Dosegel je že sedmo zmago zapored (Portugalska, Francija, Rusija, Latvija, Nemčija, dvakrat Indonezija) in skupno osmo (bil je najhitrejši še v Italiji) v letošnji sezoni, pred drugouvrščenim Seewerjem, ki je v skupnem seštevku za SP prehitel Italijana Antonia Cairoilija (zaradi poškodbe in operacije rame je letošnja sezona zanj že končana), pa ima že neverjetnih 173 točk prednosti (538:365).

Po koncu dvanajste dirke v sezoni je imel Gajser veliko razlogov za dobro voljo. »V Semarangu se je sicer začelo slabo, s padcem in poškodbo gležnja, a se je nato odlično nadaljevalo. Po veliki pomoči mojega fizioterapevta nisem imel večjih težav z gležnjem, čeprav me je malce bolel. V kvalifikacijah sem naredil manjšo napako in se v nadaljevanju nisem po nepotrebnem zaganjal. Proga je bila na nekaterih mestih dokaj zahtevna, težka, nevarna in spolzka, saj so jo močili z vodo, zato ni dopuščala napak. Tako v prvi kot drugi vožnji sem odlično startal, si hitro privozil občutno prednost pred tekmeci, obakrat sem imel dober ritem in uspešno sem nadzoroval celoten potek. V celoti sem srečen in zadovoljen z razpletom v Semarangu: odličen dosežek, užival sem v dirki in na motorju, bil sem zelo sproščen. Verjamem, da bo tako tudi na naslednjih dirkah,« je dejal Tim Gajser.

Z 18. zmago v karieri v elitnem razredu MXGP je Gajser naredil še en zelo velik korak k drugemu naslovu svetovnega prvaka (prvič je bil najboljši leta 2016) in skupno tretjemu, saj je bil številka ena na svetu tudi leta 2015 v razredu MX2. V tej sezoni je že na šestih dirkah dobil obe vožnji (skupno 15 voženj od 24), v primerjavi z letom 2016, ko je prvič postal svetovni prvak, pa je neverjeten še en podatek: pred tremi leti je v celotni sezoni na 18 dirkah dosegel sedem zmag, letos pa že osem po komaj 12 preizkušnjah.

Do konca sezone je samo še šest dirk – pet v Evropi in zadnja na Kitajskem. Naslednja dirka bo v nedeljo, 28. julija, v Loketu za VN Češke.