Matej Mohorič je bil ob koncu petega dne francoskega Toura v Colmarju znova povsem v ospredju. V zadnjem kilometru je naredil opazno potezo, ko je kolono na čelu potegnil čez zadnjo šikano do zadnjih 500 metrov, vendar njegov sprinter Sony Colbrelli ni bil v zavetrju, da bi izkoristil priložnost za več od četrtega mesta. »Mateju se moram zahvaliti za dobro opravljeno delo. Žal sem izgubil njegovo zavetrje zaradi prerivanja za njim. Razočaran sem, imel sem najboljši občutek doslej in priložnost je bila najlepša. Žal je teh priložnosti vedno manj,« je potožil Sony Colbrelli.

Hitrejši so bili Peter Sagan (Bora), Wout van Aert (Jumbo) in Matteo Trentin (Mitchelton). »Včasih je treba biti potrpežljiv in zmaga pride. Treba je imeti tudi nekaj sreče in dober dan. Zahvala gre ekipi, ki je ves dan kontrolirala potek,« je Peter Sagan hvalil pomoč, čeprav je zmagal tudi po Mohoričevi zaslugi. Slovak je dobil sprint skupine 80 kolesarjev, ki so vzdržali spredaj čez Vogeze. Niz zmag v Franciji je od leta 2012 povišal na 12, ob tem nanizal 70 uvrstitev med deset. Na večni lestvici vseh dnevnih zmagovalcev v vsej 106-letni zgodovini se je nemara prvi svetovni zvezdnik kolesarstva povzpel na 16. mesto. Do Pariza lovi rekordno sedmo zeleno majico najboljšega sprinterja, ki jo je doslej vozil skupaj že 109 dni. Za primerjavo; naslednji na lestvici med aktivnimi Andre Greipel jo je vozil sedem dni.

V rumeni majici vodilnega je Julain Alaphilippe privozil deseto mesto, zdaj pa ga čaka prvi dan resnice. Pred kolesarji je prva gorska etapa, kjer bodo morali v 160 kilometrih premagati 3944 metrov višinske razlike. Zahtevnejše so le še 15. in 18. etapa. Po sedmih vzponih dneva je cilj na La Planche des Belles Filles (Planoti lepih deklet), ki bo že prvi zelo pomemben dan za vse. Z vidika Mateja Mohoriča in Jana Tratnika predvsem vožnja Vincenza Nibalija. »To bo za Nibalija prva gorska etapa po italijanskem Giru. Na podlagi rezultata se bomo odločili, na kaj se bomo osredotočili v nadaljevanju Toura,« razlaga trener v Štangljevi ekipi Paolo Slongo. Spredaj je pričakovati Egona Bernala, Jakoba Fuglsanga, Thibauta Pinota, najboljše izhodišče za rumeno po času pa ima kapetan Jumba Steven Kruijswijk.