Malo manj od štirih mesecev po celodnevnem mrku facebooka in z njegovim krovnim podjetjem povezanih aplikacij, so uporabniki družbenega omrežja včeraj znova naleteli na nevšečnosti. Platforme facebook, messenger, instagram in whatsapp so nenadno prenehale prikazovati fotografije. Nevšečnost je doletela uporabnike s celega sveta, mrk fotografij pa smo občutili tudi v naših koncih svetovnega spleta. Tako kot drugim so se tudi številnim slovenskim uporabnikom namesto fotografij pojavljali sivi kvadrati.

Podjetje pravi, da so težavo uspeli povsem odpraviti za vse uporabnike. Do napake je domnevno prišlo pomotoma, med rutinskim vzdrževanjem. Marčevski celodnevni mrk, ko ni bilo mogoče deliti objav, naj bi se zgodil zaradi strežniške napake.

Manjše težave na twiiterju, več tisoč strani nedostopnih

Težav včeraj ni imel zgolj Facebook. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi twitterju, kjer nekateri uporabniki na vzhodu ZDA in v Evropi niso zmogli pošiljati zasebnih sporočil. Za več ur je včeraj na nekaterih lokacijah prenehal delovati tudi Microsoftov office365, za kratek čas pa je mrknil še Cloudflare. To podjetje operaterjem spletnih strani ponuja storitve za spletno varnost, zaradi njihovega hrošča pa je bilo nedostopnih več tisoč spletnih strani.

Čeprav bi zaradi časovnega sovpadanja težav sklepali, da imajo skupni izvor, uradno omenjeni dogodki naj ne bi bili povezani. Šlo naj bi zgolj za nesrečen splet okoliščin.

Facebook razgalil označevanje fotografij

Tokratna Facebookova napaka je poleg nevšečnosti uporabnikom hkrati razkrila delovanje sistema za prepoznavanje vsebine na fotografijah, ki so objavljene na Facebookovih platformah.

Sivi kvadratki, ki so stali na mestu, kjer bi morale biti fotografije, namreč niso bili povsem prazni. Vsak je bil opremljen z besedilom o domnevni vsebini fotografije. Pri nekaterih je pisalo, da fotografija zna vsebovati mačke, pri drugih hrano ali rastlino, na nekaterih pa, da prikazuje posamezno osebo ali skupino ljudi.

Napisi na mestu fotografije niso bili namenjeni temu, da bi pomagali uporabniku razvozlati, za katere fotografije gre, temveč je izbris fotografij razgalil Facebookovo označevanje le-teh. Napisi so namreč ključniki, ki Facebookovim družbenim omrežjem pomagajo beležiti in analizirati dogajanje na časovnicah, posamezni fotografiji pa jih samodejno doda algoritem za prepoznavanje vsebine fotografij. Facebook sistem uporablja od leta 2016. V državah, kjer je to dovoljeno, pa algoritem samodejno označuje tudi osebe, ki se pojavljajo na fotografijah. Vse to brez vednosti označene osebe.