Potem ko je v preteklosti več let v različnih kampih za učenje jadranja na deski po svetu, med drugim v Španiji in na Portugalskem, poučevala jogo na plaži, je Ana Kersnik Žvab ljubezen do širjenja znanj pripeljala tudi v našo prelepo Slovenijo. »Čudovita narava zagotovo dodatno vpliva na dobro počutje in kaj je lepšega kot izvajati poletno vadbo ob idiličnem jezeru Jasna, ki je že tako ali tako eden najlepših turističnih ciljev v naši državi. Izjemna atmosfera, pozitivna energija in odlična vadba so zagotovo zmagovalna kombinacija tako za domačine kot tudi za turiste,« pojasni mednarodno priznana inštruktorica joge, pilatesa in aerobike Ana Kersnik Žvab.

Vadba, na katero se je treba predhodno prijaviti, poteka vsak ponedeljek, sredo in petek od 20. do 21. ure na čudovitem obrežju jezera Jasna, ob rezervaciji in plačilu prek spleta pa vadeče čaka prav poseben popust. »Gre za dve različni vadbi. Ob ponedeljkih in sredah se izvaja pilates oziroma devayanilates – oblika vadbe, zasnovana na podlagi mojih več kot desetletnih izkušenj profesionalnega vodenja vadb. Združuje komponente joge, pilatesa in aerobike ter ima pozitivne učinke na oblikovanje telesa, izgubo odvečnih kilogramov in izboljšan razteg telesa,« razloži sogovornica. Dodaja, da se z devayanilatesom izboljšajo tudi kondicijska pripravljenost, počutje in zdravje vsakega posameznika.

Ob petkih je na urniku joga, katere poudarki so na sprostitvi, tehnikah dihanja in telesnih položajih, ki so primerni tako za začetnike kot tudi za napredne izvajalce joge. Inštruktorica namreč vadečim vselej ponudi različne odtenke vaj, da lahko zmeraj znova napredujejo in se preizkušajo v novih izzivih.

Za boljše zdravje, samopodobo in kondicijo

Ljudje se po vadbi počutijo bolje, saj se jim dvigne raven življenjske energije ali prane, telo se dobro razgiba, sklepi postanejo gibljivejši, mišice močnejše in tudi misli se umirijo, sploh po vadbi joge, zagotavlja Kersnik-Žvabova. Vse to pa blagodejno vpliva, pravi, na celostno počutje in zdravje: »Ker se telo tudi lepo oblikuje, to prispeva k boljšemu počutju v telesu in boljši samopodobi oziroma sprejemanju lastnega telesa. Številni udeleženci si po vadbi privoščijo skok v čisto jezero, a zaradi pozne ure bolj priporoča kopanje pred vadbo.

Kljub temu da veliko poučuje tudi profesionalne športnike moškega spola, je Anino delo še vedno pretežno posvečeno ženskam, saj je večino svojih knjižnih del (Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Joga in neplodnost) posvetila prav njim. »Vadba joge in pilatesa oziroma devayanilatesa je sicer namenjena tudi moškim in moram priznati, da se nam z leti pridružuje čedalje več vadečih močnejšega spola. To me zelo veseli, saj vadba odlično vpliva na ljudi,« pove sogovornica, ki v prihodnje načrtuje tudi posebno vadbo na prostem za otroke.

Ker je ritem življenja čedalje hitrejši in vse bolj stresen, Ana Kersnik Žvab vsem, ki jim ni vseeno za lastno zdravje, priporoča, da si najdejo način sprostitve, ki jim bo pomagal premagovati vsakodnevni stres in ovire. Vsem, ki veliko sedijo, priporoča, da izvajajo predklon, saj si s to vajo dobro raztegnejo noge. Ženskam, ki veliko sedijo, še posebno priporoča odpiranje bokov, saj to blagodejno vpliva na prekrvavitev rodil in prebavila.