Egipčani so na drugi tekmi skupinskega dela afriškega prvenstva v Kairu pred 75.000 domačimi gledalci z 2:0 premagali Demokratično republiko Kongo. Za faraone, ki so rekorderji po številu naslovov afriškega prvaka, saj so prvenstvo osvojili kar sedemkrat, je bila to druga zmaga na prvenstvu, z njo pa so si že zagotovili tudi nastop v izločilnih bojih.

A za nove tri točke so se morali močno potruditi, saj je tekmec sprožil več strelov v okvir vrat (11:6) in imel tudi večji odstotek posesti žoge (51:49). Za nameček je domača vrsta le nekaj ur pred tekmo ostala brez Amra Warde. Nogometaš Paoka je bil izgnan iz reprezentance zaradi domnevnega spolnega nadlegovanja. Škandal je izbruhnil v začetku tedna, potem ko je več žensk na družbenih omrežjih objavilo nespodobna sporočila, ki so jih prejele od 25-letnika. »Celotna reprezentanca ostaja močna, čeprav nismo zadovoljni, da smo izgubili člana naše družine,« je neprijeten dogodek komentiral selektor Egipta Javier Aguirre. »Ekipa se je še bolj osredotočila na tekmo in vseh 90 minut odigrala zelo resno. Mislim, da odsotnost kogar koli ne bo vplivala na nas,« je še zatrdil.

Po vrsti zgrešenih priložnosti na uvodni tekmi proti Zimbabveju se je na prvenstvu med strelce po asistenci Mahmouda Trezegueta prvič vpisal glavni zvezdnik Egipta Mohamed Salah. Najboljši strelec angleškega prvenstva je postavil končni rezultat, prvi gol na obračunu pa je za domače dosegel vezist Aston Ville Ahmed Elmohamady. »Vsako tekmo se izboljšujemo in mislim, da bomo na naslednjem obračunu igrali še bolje,« je po tekmi dejal Mahmoud Trezeguet, ki je bil izbran za najboljšega posameznika dvoboja.

Na drugi tekmi skupine A sta se Uganda in Zimbabve razšla z 1:1, v skupini B pa je Nigerija po golu Kennetha Omeruoja z 1:0 ugnala Gvinejo in se Egiptu pridružila v osmini finala. »To je bila dobra predstava mojih igralcev, a zdaj se moramo osredotočiti na zadnjo tekmo skupinskega dela proti Madagaskarju,« je povedal selektor Nigerije Gernot Rhor.

Na prvenstvu Severne in Srednje Amerike ter Karibov, ki poteka v ZDA, Kostariki in Jamajki, se je medtem končal skupinski del turnirja. Zadnji tekmi sta bili odigrani v skupini D, v kateri pa sta bila potnika v izločilne boje znana še pred tekmama. Med ZDA in Panamo se je odvil boj za mesto zmagovalca skupine, dobili pa so ga Američani, ki so bili boljši z 1:0. Za polfinale se bodo sicer udarili Haiti in Kanada, Mehika in Kostarika, Jamajka in Panama, Združene države Amerike pa čaka dvoboj s Curacaom.