Tekmovalki sta se v preteklih dveh letih dvakrat pomerili na grand slamu v pariški dvorani Bercy, vsaka od bork pa je zmagala po enkrat, kar je kazalo na možnosti obeh v boju za zlato. V izenačenem boju je imela Apotekarjeva rahlo pobudo, ne pa premoči, s katero bi ji uspelo izvesti zaključni met.

Slovenska tekmovalka se je izogibala borbi v parterju in čakala na svojo priložnost, saj si ugoden položaj ustvari z višino in daljšimi rokami od tekmic. Minuto in pol ped koncem finala je dočakala svojo priložnost in Nizozemko za zlato vrgla na bok. V končnici je prednost s preudarno borbo obdržala. »To zlato je lepa spodbuda za naprej. Je moja prva članska kolajna, ki mi veliko pomeni in dokazuje, da se lahko v Evropi borim z najboljšimi. To so res vrhunske tekmovalke in sama sodim med njih,« je po zlatu samozavestno povedala Apotekarjeva, o finalu pa dodala: »Taktika je bila, da se borim stoje in skušam izvesti met. V parterju bi lahko izgubila veliko časa in ta bi mi manjkal, če bi Nizozemka morda povedla. Taktika je bila boj stoje in morda izsiliti kakšno kazen. Na koncu se je izšlo.«

Pred tem je slovenska reprezentantka v polfinalu premagala Nemko Luise Malzahn. Nemka na tatamiju ni imela nobenih možnosti proti visokorasli varovanki Marjana Fabjana. Taktično pa se je borila dobro. Z dobro obrambno tehniko pa je vseeno računala na to, da bo 21-letno Slovenko utrudila in morda potem prišla do presenečenja. Tekmovalki sta morali v podaljšek, po dobrih dveh minutah in pol dodatnega boja pa je z iponom slavila Štajerka, ki je končno dokončala eno od številnih akcij.

Apotekarjeva, ena najbolj obetavnih slovenskih tekmovalk, ki je letos že zmagala v Tbilisiju in bila tretja v Düsseldorfu, je bila v uvodu tekme prosta, z zmago proti Avstrijski Bernadette Graf pa si je priborila četrtfinale in popoldanski nastop. Avstrijka je bila nevarna predvsem v parterju, kjer je imela priložnost v uvodu dvoboja, v podaljšku pa je Apotekarjeva zmagala prav v borbi na tleh z davljenjem. »Tukaj sem izvedla svojo najljubšo tehniko in z njo odločila borbo. Zelo sem bila vesela, da se mi je prav v tej borbi posrečilo izvesti to tehniko, pred tem pa je bilo res težko. Težke so bile prav vse nasprotnice,« je še dodala slovenska športna junakinja dneva v Minsku, ki se z judom ukvarja že neverjetnih 17 let.

V četrtfinalu se je varovanka Marjana Fabjana srečala z Britanko Nathalie Powell, nosilko treh kolajn z EP in ene s SP. A tekmica Apotekarjevi očitno leži, saj je s prepričljivim nastopom dosegla še četrto zaporedno zmago v medsebojnih obračunih. »Saj je bil čas zanjo. Bila je mladinska prvakinja in to je enostavno nadaljevanje. Enako je bilo z Urško, Lucijo in Tino. Zdaj mora iti naprej. Svojega maksimuma še ni pokazala,« pa je po tekmi izpostavil trener Fabjan, ki poudarja, da so končni cilj tudi za Apotekarjevo olimpijske igre, čaka pa jo veliko vmesnih postaj.

Današnja kolajna je druga slovenska na letošnjem prvenstvu, potem ko je Maruša Štangar v soboto osvojila bron v kategoriji do 52 kg.

Drugi slovenski junak dneva pa je Mihael Žgank, prav tako učenec Marjana Fabjana na Lopati. Ta je leta 2017 na svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil srebro, nato pa dobil mamljivo ponudbo iz Turčije, ki je ni mogel zavrniti. Danes si je s turškimi oznakami in novim priimkom Özerler na kimonu priboril zlato kolajno. V finalu je premagal Izraelca Lija Kochmana. »Seveda sem vesel. To je moja prva evropska kolajna in to v najlepši barvi. Tak cilj sem imel že lani, zdaj pa se je izšlo. A že od začetka sem na ogrevanju čutil, da je danes moj dan. Potem sem se v vsakem dvoboju počutil bolje, nekateri favoriti so izgubili in takrat sem se zavedal, da moram to izkoristiti,« je za slovenske medije povedal Žgank. Ta je po tekmi Apotekarjevi dal tudi »kepco« in s tem dokazal, da ima še vedno tesen stik s tekmovalci in trenerji, s katerimi je vadil večji del svoje kariere. Kolajne je bil iskreno vesel tudi Fabjan.