Mesec je ob začetku junijske seje DZ premierju Šarcu postavil vprašanje o prenosu stanovanj s t. i. slabe banke na republiški stanovanjski sklad. Opozoril je na vse večjo stisko mladih, ki se morajo za nakup stanovanja zadolžiti za praktično celotno aktivno življenjsko obdobje.

Vlada je medtem odločila, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) najbolj primerne nepremičnine v svoji lasti odplačno prenese na stanovanjski sklad. Prenos se bo izvedel po oceni tržne vrednosti, ki jo bo izdelal neodvisni cenilec.

»Zanima me, zakaj ste v dilemi, kjer morate izbirati med mladimi na eni strani in bilanco slabe banke na drugi izbrali slabo banko,« je premierja vprašal Mesec.

Šarec je poslancu odgovoril, da je neodplačni prenos neskladen z zakonodajo. DUTB je gospodarska družba, mora zagotoviti gospodarno rabo in se vesti kot odgovoren gospodar. Medtem ko DUTB mora ravnati pridobitno, pa bo cilj na koncu dosežen: nepremičnine bodo prenesene, je menil Šarec.

Spomnil je še, da bosta ministrstvi za okolje in finance pripravili nadaljnje sklepe, s katerimi se bo utemeljila potreba po povečanju namenskega premoženja stanovanjskega sklada.

Mesec je premierju odgovoril, da se nima smisla skrivati za zakonodajo. »V tej hiši pišemo zakone,« ga je spomnil in dodal, da je Levica že predlagala ustrezne spremembe zakonodaje. »Zakonsko to lahko uredimo, samo voljo boste morali pokazati na vladi,« je menil.